Andries Jonker
NOS Voetbal

Jonker heeft goede hoop dat zuidelijkste stadion ter wereld op WK vol Oranjefans zit

Nederland gaat na het tegenvallende EK van afgelopen zomer niet als favoriet naar het WK voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. Tel daar de grote afstand bij op en de vraag rijst of het toernooi hier echt gaat leven.

Bondscoach Andries Jonker heeft echter goede hoop op een met Oranje-fans gevuld stadion. Bovendien maakt hij zich steeds minder zorgen om de lage temperaturen.

"Ik heb me bij de loting voor het WK door de ambassadeur in Nieuw-Zeeland laten vertellen dat er wel 200.000 Nieuw-Zeelanders zijn met Nederlandse roots. Zij hebben vaak nog een sterke band met ons land", aldus Jonker.

"De ambassadeur was van plan om samen met de burgemeesters van de speelsteden die Nederlandse enclave te mobiliseren, zodat wij min of meer een thuiswedstrijd kunnen spelen daar, in een met Oranje-fans gevuld stadion", vertelt de bondscoach in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1.

"Vanuit Nederland gaan we met sociale media proberen daar een steentje aan bij te dragen."

Andries Jonker

"Tot grote vreugde" van Jonker slaat Oranje op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland zijn trainingskamp op. "Op het Zuidereiland is het nog tien graden kouder. Als we daar hadden gezeten, dan hadden we nauwelijks het hotel uit gekund."

Zuidelijkste stadion ter wereld

Dat betekent wel dat Nederland tweemaal een vlucht van zo'n twee uur moet maken naar Dunedin, waar twee van de drie groepswedstrijden worden gespeeld. Het Forsyth Barr Stadium staat bekend als het zuidelijkst gelegen stadion ter wereld.

"We zijn er gaan kijken, het is een mooi stadion", vertelt Jonker. "Maar het lag ook pal aan de haven. Als de wind vanaf de Zuidpool komt, kan het er hartstikke koud worden in de Nieuw-Zeelandse winter. Tot mijn grote blijdschap bleek er een verschuifbaar dak op het stadion te zitten."

Het Forsyth Barr Stadium in Dunedin tijdens een rugbywedstrijd

Jonker hoopt Oranje op het WK weer naar het niveau te tillen dat onder oud-bondscoach Sarina Wiegman gehaald werd. Hij merkte dat er onder de speelsters geen behoefte bestond om terug te blikken op de weinig succesvolle samenwerking met Jonkers voorganger Mark Parsons.

Zo aanvallend mogelijk

"We willen weer zo aanvallend mogelijk spelen. We willen voetbal laten zien waar mensen graag naar kijken en dat onze speelsters ook goed kunnen. Dan kunnen we laten zien dat we gewoon een hele goede ploeg hebben."

Maar favoriet, dat is Oranje zeker niet. "Op het EK van vorig jaar waren Engeland, Duitsland, Spanje en Frankrijk echt beter dan Nederland", oordeelt Jonker. "Het is heel simpel: die hebben meer kwaliteit. Op een WK krijg je nog landen als de VS daarbij. Dan heb je vijf of zes landen die beter zijn dan wij."

"Maar", waarschuwt Jonker, "op een goede dag kunnen wij van iedereen winnen. Dat moet elke speelster nu gaan beseffen en met die instelling moeten we de wedstrijden beginnen."

In aanloop naar het WK zal Oranje nog een reeks oefenduels afwerken. In februari speelt de ploeg van Jonker op Malta twee keer tegen Oostenrijk. "In april oefenen we in Nederland tegen twee echte Europese toplanden", kondigde Jonker aan. Hij kon nog geen namen van tegenstanders prijsgeven.

In juni moet er nog een uitzwaaiwedstrijd tegen een Europese tegenstander volgen, waarna Nederland in Australië nog tegen een andere WK-ganger wil oefenen.

Het WK begint vervolgens op 23 juli met een duel tegen Portugal, Kameroen of Thailand, die nog in de play-offs spelen. Daarna volgen wedstrijden tegen de Verenigde Staten en Vietnam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl