NOS Nieuws

Dertien migranten verdronken op weg naar Las Palmas, acht vermisten

Voor de zuidwestkust van Marokko zijn dertien lichamen geborgen nadat de boot waarin de migranten zaten was gezonken. De boot was op weg naar de Spaanse Canarische Eilanden, melden Marokkaanse media.

De boot vertrok gisteren in de zuidwestelijke havenplaats Mirleft met 45 passagiers aan boord. De boot, die op weg was naar Las Palmas, raakte 10 minuten na vertrek een rots en zonk, schrijft de Marokkaanse nieuwswebsite Hespress.

Hierop konden 24 mensen, onder wie een kind, uit het water worden gered. Acht passagiers zijn nog vermist.

11.000 migranten omgekomen

De Marokkaanse nieuwsdienst 2M meldt dat het ging om een opblaasboot. De passagiers hadden volgens Hespress per persoon tussen de 1770 en 2235 euro betaald voor de overtocht.

Marokko is vanwege zijn ligging een populair doorvoerland voor veel migranten, met name afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara. Zij willen vanaf het land Europa bereiken over de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Volgens een recent rapport van de Spaanse mensenrechtenorganisatie Caminando Fronteras (Frontline Defenders) zijn sinds 2018 ruim 11.000 migranten omgekomen of vermist geraakt toen ze probeerden Spanje te bereiken, een gemiddelde van zes per dag. Op de route tussen Marokko en de Canarische Eilanden vielen 7692 van deze doden, aldus de mensenrechtengroep.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde eerder deze maand (pdf) dat dit jaar bijna 28.000 migranten per boot illegaal Spaans grondgebied hadden bereikt. 15.742 van hen kwamen aan op de Canarische Eilanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl