NOS Nieuws

Wekdienst 31/12: 2023 van start in Kiribati • Onstuimige jaarwisseling verwacht door harde wind

Goedemorgen! Er wacht een onstuimige jaarwisseling met harde wind. Op sommige plaatsen zijn vuurwerkshows afgelast.

Eerst het weer: De laatste dag van het jaar verloopt regenachtig. Daarnaast staat er een stevige zuidwestenwind met zware windstoten langs de kust. Het is daarnaast bijzonder zacht met maxima tussen 14 en 16 graden.

weer 31 december

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het inluiden van het nieuwe jaar begint traditioneel in Kiritimati (of Kersteiland), onderdeel van de republiek van Kiribati in de Stille Oceaan. Dertien uur later is het ook bij ons zo ver. In verschillende steden zijn vuurwerkshows aangekondigd, maar sommige gaan niet door of staan op losse schroeven vanwege de verwachte harde wind. In twaalf gemeenten geldt een vuurwerkverbod.
  • Voor vuurwerkhandelaren is het vandaag de laatste dag dat ze hun pijlen, cakes en potten kunnen verkopen. De verkoop begon afgelopen donderdag. De vuurwerkbranche verwacht dat er in totaal zo'n 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk wordt verkocht.
  • Op NPO 1 verzorgt Claudia de Breij vanaf 22.20 uur de Oudejaarsconference, voor de derde keer. Op RTL 4 kan je kijken naar cabaretier Guido Weijers. Dat begint om 20.00 uur.

Wat heb je gemist?

Duizenden mensen zijn gisteravond naar de vreugdevuren gekomen in Scheveningen en Duindorp. Normaal gesproken zijn die vanavond pas, maar vanwege de slechte weersverwachting werden ze gisteren rond 23.00 uur aangestoken.

Volgens Omroep West stonden de boulevards vol toegestroomde bezoekers. Het is de eerste keer in vier jaar dat de vreugdevuren weer doorgaan. In 2019 werden ze verboden vanwege de veiligheid en de afgelopen twee jaar met het oog op de coronamaatregelen.

Tegen middernacht was het vuur veranderd in een brandend hoopje op het strand. Door de regen gingen toen al een hoop mensen naar huis.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vanaf 1 januari gelden er strengere regels voor bestrijdingsmiddelen tegen ratten en muizen. Alleen professionele rattenvangers mogen vanaf dan, bij hoge uitzondering, nog gif gebruiken. Verslaggever Joris van Poppel ging met zo'n professional op jacht:

Op stap met een rattenbestrijder: 'Schieten is een betere methode dan gif'

Fijne Oudjaarsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl