Barbara Walters met Whoopi Goldberg, oud-president Obama en voormalig first lady Michelle Obama
NOS Nieuws

Amerikaanse tv-icoon Barbara Walters (93) overleden

De Amerikaanse journaliste en presentatrice Barbara Walters is op 93-jarige leeftijd overleden. Volgens haar uitgever is zij thuis in haar slaap gestorven.

Haar overlijden is ook bekendgemaakt door ABC News, de Amerikaanse nieuwszender waar Walters het grootste deel van haar carrière werkte. In een tweet omschrijft ABC News haar als pionier die het glazen plafond doorbrak.

Walters begon haar carrière bij NBC. In 1976 stapte ze over naar ABC News. Ze werd daar de eerste vrouwelijke presentator van een avondnieuwsprogramma op landelijke televisie. Ook werd ze de eerste vrouwelijke presentatrice in de VS die een 'topsalaris' verdiende.

Walters werkte ruim dertig jaar voor ABC en sprak in die rol met vooraanstaande politici, maar ook met verschillende artiesten. Ze interviewde bijvoorbeeld wereldleiders als de Britse premier Margaret Thatcher en de Russische president Vladimir Poetin. Walters won gedurende haar carrière 12 Emmy-awards.

Walters presenteerde in haar lange carrière verschillende ochtendshows zoals The View, dat door miljoenen Amerikanen werd bekeken. Ze leidde er een panel van vrouwelijke gasten die hun kijk op de actualiteit gaven. In 2014 stopte Walters bij The View als presentatrice, maar achter de schermen bleef ze wel uitvoerend producent.

Zelf beroemd

Door haar werk bij ABC groeide Walters zelf uit tot televisieberoemdheid. Naar haar interview met Monica Lewinsky keken bijvoorbeeld tientallen miljoenen mensen. Walters ondervroeg de voormalige Witte Huis-stagiair over haar affaire met de toenmalige president Bill Clinton. Zo vroeg ze Lewinsky: "Wat ga je je kinderen vertellen als je ze hebt?" Lewinsky antwoordde: "Mama heeft een grote fout gemaakt", waarop Walters antwoordde: "En dat is het understatement van het jaar."

Zelf had Walters nooit verwacht zo bekend te worden, zei ze in 2004. "Ik dacht altijd dat ik bij de televisie zou werken als schrijver, ik had niet verwacht zelf voor de camera terecht te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl