NOS Schaatsen

Leerdam zwaarder én sneller door los te laten: 'Ben iets meer lief voor mezelf'

Na de eerste dag van de Daikin NK sprint kan er geen twijfel meer over bestaan: Jutta Leerdam zit lekker in haar vel en is niet bij te houden op het ijs. Vooral op de 1.000 meter is de concurrentie dit seizoen kansloos.

Maar ook in interviews baart Leerdam opzien. Vorige week sprak ze openlijk over haar menstruatieklachten en bij de NK liet ze vandaag weten meer te zijn gaan eten en het "extra vet als kracht" te gebruiken.

Sterker en zwaarder

"Ik ben sterker en zwaarder geworden", verklaarde Leerdam na haar baanrecord op de 1.000 meter. "Normaal gesproken ben ik in de zomer heel erg gefocust op heel licht worden en ik merk nu dat ik niet zo kritisch op mezelf moet zijn."

"Het altijd beter willen doen, terwijl het niet eens heel erg helpt voor mijn sport, voor het schaatsen uiteindelijk", ging Leerdam verder. "Dat had ik heel anders ingeschat. Ik gebruik nu gewoon dat extra vet als kracht."

Misslagen, meer gewicht en baanrecord voor Leerdam: 'Heel trots op mezelf'

Waar veel schaatsers de afgelopen dagen de kerstdiners ontweken, schoof Leerdam juist een avond aan bij haar familie. "Ik wilde de NK iets anders benaderen. Normaal gesproken ben ik heel de week al gestresst en gefocust. En ik merk dat ik dan veel druk op mezelf leg en een soort stressreactie oproep, maar als je dat elke week doet, is dat best wel veel voor je lichaam."

"Dus ik dacht gewoon deze week: ik ga lekker Kerst vieren. Even een leuke tijd met familie", zegt de sprintster lachend, maar dat betekent niet dat ze helemaal niet meer op haar voeding let.

"Ik ben een sporter, ik eet altijd wel gezond. Maar nu eet ik gewoon meer, meer goede voeding in plaats van bijna geen vet. Ik ben erachter gekomen dat dat niet werkt. Je moet jezelf voeden, daar word je sterk van. En dat zie je, ik rij een baanrecord."

Bekijk hier de 1.000 meter op de eerste dag van de NK sprint.

Leerdam stelt op 1.000 meter met baanrecord orde op zaken bij NK sprint

Leerdam denkt zelf dat dat het geheim kan zijn waardoor ze zo goed rijdt dit seizoen. "Dat ik niet altijd zo veel druk op mezelf hoef te leggen. Nu heeft de staf gezegd: doe je ding en zorg dat je niet te gek doet. Ik denk dat ik daardoor veel vrijer schaats en op mezelf vertrouw."

En of dat dan nooit eerder tegen haar gezegd was? "Jawel, maar dit jaar luister ik gewoon."

De strijd om de nationale sprinttitel lijkt al beslist. Op de 500 meter werd ze nog nipt verslagen, maar op haar favoriete afstand, de 1.000 meter, was ze oppermachtig. Ze sloeg daarmee een flink gat met nummer twee Femke Kok.

"Voor mij is dit toernooi nu al helemaal geslaagd. Ik rij een persoonlijk record, een baanrecord én 1.12. Dat is een soort magic number."

EK-tickets

De NK worden woensdag afgesloten met wederom een 500 en een 1.000 meter. De spanning zit vooral nog in de verdeling van de tickets voor de EK sprint, die van 6 tot en met 8 januari worden gehouden.

De topdrie mag Nederland vertegenwoordigen in het Noorse Hamar. Naast Leerdam hebben Kok en Marrit Fledderus daar na de eerste dag de beste papieren voor, maar ook nummer vier Isabel Grevelt is nog zeker niet kansloos.

Het schaatsprogramma van woensdag 28 december

De titelstrijd bij de mannen ligt nog helemaal open. Hein Otterspeer greep na de 1.000 meter de leiding, maar wordt op de voet gevolgd door Kai Verbij, Merijn Scheperkamp en Thomas Krol.

Bij de NK allround lijken de titels naar Antoinette Rijpma-de Jong en Patrick Roest te gaan, maar vooral Marijke Groenewoud kan er - na een ijzersterke 3.000 meter - bij de vrouwen nog wel een spannende tweestrijd van maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl