NOS SchaatsenAangepast

Leerdam stelt met baanrecord op 1.000 meter orde op zaken bij NK sprint

Leerdam stelt op 1.000 meter met baanrecord orde op zaken bij NK sprint

Jutta Leerdam heeft na de eerste dag van de Daikin NK sprint de leiding in handen. Na de 500 meter had ze een kleine achterstand op Femke Kok, maar op de 1.000 meter stelde ze orde op zaken. En hoe.

Op de 1.000 meter is Leerdam dit seizoen nog ongeslagen in het wereldbekercircuit: ze won vier keer op rij. Ook dinsdag in Heerenveen bleek ze oppermachtig op haar favoriete afstand.

Ze reed tegen Kok, die op de 500 meter Leerdam te snel af was geweest. Het werd een razendsnelle race, met enkele missertjes bij Leerdam. Ze verpulverde haar eigen baanrecord in Thialf en snelde naar 1.12,83. Het oude record stond op 1.13,15.

Daarmee hield ze Kok, die 1.14,13 neerzette, op ruime achterstand en nam ze de leiding in het klassement over.

Bekijk hier de reactie van Jutta Leerdam:

Misslagen, meer gewicht en baanrecord 1.000m voor Leerdam: 'Heel trots op mezelf'

Al twee keer in haar carrière - in 2019 en 2021 - werd Leerdam Nederlands kampioene sprint. Bij de vorige editie ontbrak ze, omdat ze zich wilde focussen op de Olympische Spelen.

Snelste rondje ooit

Dat het wel goed zat met haar vorm liet ze op de eerste 500 meter al zien. Ze zette met 37,14 niet alleen een persoonlijk record neer, maar reed ook het snelste rondje ooit op een laaglandbaan. Een ronde van 26,53. Dat record bleef maar kort staan, want Leerdams eerste volle ronde op de 1.000 meter was nog rapper: 26,30.

Op de kortste afstand was alleen Kok nog sneller. De 22-jarige sprintster kwam dit seizoen wat moeizaam op gang. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Stavanger eindigde ze buiten de toptien, maar bij de laatste twee toernooien in Calgary was ze beter in vorm en werd ze vierde.

Die stijgende lijn zette zich dinsdag in Thialf door. Ze kwam in de slotrit in actie en had de tijd van Leerdam als richtpunt. Leerdam was met 37,14 sneller dan ze ooit was geweest, maar Kok deed daar een rit later met 37,07 een schepje bovenop.

Na Leerdams PR laat Kok zien dat het nog sneller kan op eerste 500 meter NK sprint

Daarmee kwam Kok heel dicht in de buurt van het baanrecord in Thialf, dat met 37,02 op naam staat van Angelina Golikova.

Het gat tussen Kok en Leerdam met de nummer drie was na de 500 meter groot. Marrit Fledderus gaf 0,71 toe op de winnende tijd van Kok, regerend kampioene Michelle de Jong werd vierde op 0,84.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl