NOS SchaatsenAangepast

Otterspeer schaatst snelste 1.000 meter ooit op NK sprint en neemt leiding over

Otterspeer grijpt de macht met snelste 1.000 meter ooit op NK sprint

De strijd om de Nederlandse sprinttitel bij de mannen is ongemeen spannend. Bij de Daikin NK sprint heeft Hein Otterspeer na de eerste dag de leiding in handen. Kai Verbij, Merijn Scheperkamp en Thomas Krol zitten hem op de hielen.

De 34-jarige Otterspeer werd in zijn carrière al drie keer Nederlands kampioen sprint: in 2015, 2019 en 2021. Na de 500 meter stond hij op de vierde plaats, maar met een razendsnelle 1.000 meter klom hij naar de eerste plaats.

Otterspeer na zege 1.000 meter en 'rommelige' 500: 'Slechtste rit hopelijk gehad'

Hij reed tegen Merijn Scheperkamp en perste er een ogenschijnlijk vlekkeloze race uit. De 1.07,53 die op het scorebord stond na de finish, was de snelste 1.000 meter bij een NK sprint ooit.

Sterke 500 meter Botman

Na de eerste 500 meter stond Janno Botman bovenaan het klassement, nadat hij Kai Verbij met slechts 0,002 seconde had verslagen.

Botman reed op de 1.000 meter tegen Serge Yoro, die voor de start met handgebaren aangaf zich niet helemaal fit te voelen. Toch ging hij van start, maar Yoro haalde de finish niet. De punt van zijn schaats bleef haken in het ijs en hij gleed onderuit.

Daardoor moest Botman het in het grootste gedeelte van de race zonder tegenstander doen. Hij zette 1,08,90 neer en was daarmee langzamer dan Verbij, die even daarvoor 1.08,41 had neergezet. Daardoor wist Botman direct na zijn race dat hij de koppositie in het klassement kwijt was.

Ntab geen rol van betekenis

Dai Dai Ntab, de Nederlands kampioen van 2018, speelde op de eerste dag van de NK geen rol van betekenis. De 28-jarige sprinter zette op de 500 meter na een trage start de zevende tijd neer (35,12).

Ook op de 1.000 meter kwam hij niet in de buurt van de podiumplaatsen. Met 1.09,51 moest hij 1,92 toegeven op de winnende tijd van Otterspeer.

Bekijk hieronder het programma van woensdag, allemaal live te zien bij de NOS.

Regerend wereldkampioen sprint Krol moest op zijn favoriete afstand, de 1.000 meter, flink wat tijd goedmaken om aansluiting te vinden met de topdrie van het klassement. Dat deed hij met verve.

Samen met Otterspeer was Krol de enige die onder de 1.08 dook op de kilometer. Daarmee sprong hij van de tiende naar de vierde plaats in het klassement op slechts 0,50 van Otterspeer. Verbij staat na twee afstanden tweede, Scheperkamp bezet de derde plaats.

De strijd om de tickets voor de EK sprint, die naar de beste drie van het klassement gaan, is daarmee nog lang niet gestreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl