NOS WielrennenAangepast

Van Anrooij en Van der Poel zegevieren in de smurrie van Gavere

De wereldbekerveldrit in Gavere, de elfde in de reeks van veertien wedstrijden, is uitgelopen op een Nederlandse feestje. Nadat eerst Shirin van Anrooij had gezegevierd bij de vrouwen, toonde Mathieu van der Poel zich in de Belgische smurrie de beste bij de mannen.

De 20-jarige Van Anrooij liet op het zware parcours, dat door de regenval van eerder op de dag was veranderd in één grote modderpoel, routinier Lucinda Brand achter zich. Het was voor haar - na Hilvarenbeek - de tweede zege in een wereldbekerwedstrijd.

Fem van Empel, de leidster in de WB-stand ontbrak op het appel door een vorige week opgelopen blessure.

Shirin van Anrooij

Terwijl Brand al snel een achterstand opliep door geworstel met haar fiets in een scherpe bocht, nam Puck Pieterse kort na de start meteen het initiatief. Op parcours rond het kasteel Grenier kwam Van Anrooij echter spoedig naderbij. Ze ging zelfs erop en erover, maar haar rivale sloot toch weer aan.

Dikke smurrie

In de tweede ronde kwam Pieterse flink in de problemen doordat haar achterwiel was vastgelopen door de dikke smurrie. De fiets voortslepend haalde ze uiteindelijk de materiaalpost, waar ze met een achterstand van ruim veertig seconden op het zadel van een schoon exemplaar kon springen.

Lucinda Brand

Enkele concurrentes hadden van de gelegenheid gebruik gemaakt om een plaatsje op te schuiven. Zoals de 33-jarige routinier Brand, die zich knap had teruggeknokt na de tegenslag in de beginfase en Van Anrooij vlot naderde. Ze wist haar ploeggenote bij Trek-Segafredo zelfs te achterhalen, maar werd direct weer op achterstand gereden.

Bij het ingaan van de vierde en laatste ronde had van Anrooij weer een gaatje van twaalf seconden geslagen. Die marge was voormalig wereldkampioene Brand te machtig. Ze eindigde op 37 seconden als tweede, terwijl Pieterse, die toch nog weer wat plekken was opgeschoven, op 50 tellen als derde over de finish kwam.

Van Empel blijft ondanks haar absentie in het klassement de dans leiden met 330 punten. Nummer twee Pieterse verdiende in Gavere 25 punten en staat nu op 290. Van Anrooij verdrong haar ook al afwezige landgenote Ceylin Alvarado van de derde plaats, maar staat met 199 punten op eerbiedige afstand van de toptwee.

Furieuze start Van der Poel

Van der Poel kwam een week geleden in de sneeuw van Val di Sole in het stuk niet voor en moest vrijdag in Mol zijn meerdere erkennen in Wout van Aert. En dan zinde hem allerminst. Dat hij met revanchegevoelens naar Gavere was gekomen bleek al uit zijn furieuze start op het nog altijd glibberige parcours.

Mathieu van der Poel

Een lekke band in ronde twee wierp Van der Poel echter terug. Wereldkampioen Tom Pidcock nam de leiding over, terwijl Van Aert het kielzog van zijn Nederlandse rivaal had gevonden. Vanaf die fase in de strijd was het voortdurend stuivertje wisselen tussen 'De Grote Drie'.

Van der Poel bleek genoeg over te hebben om er in de vijfde van zes ronden nog eens een versnelling uit te gooien. Deze keer moesten zijn concurrenten passen. De coureur van Alpecin-Deceuninck kwam solo over de meet, goed voor zijn derde wereldbekerzege van het seizoen.

Van Aart volgde op 27 seconden als tweede, terwijl Pidcock 54 tellen toegaf. Lars van der Haar werd op 2.20 vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl