Shirin van Anrooij blijft Fem van Empel en Puck Pieterse net voor bij de wereldbekerwedstrijd in de Beekse Bergen.
NOS Wielrennen

Van Anrooij is Van Empel te slim af in Beekse Bergen, Sweeck klopt Van der Haar

Shirin van Anrooij heeft voor een daverende verrassing gezorgd bij de wereldbekerwedstrijd in de Beekse Bergen. In een duel der jonkies was de 20-jarige Van Anrooij de even oude Fem van Empel en Puck Pieterse te slim af door weg te rijden na een korte aarzeling bij haar medevluchters.

Voor Van Empel is het de eerste 'nederlaag' in de wereldbekercyclus. "Ik wist dat ik orde was, maar dit had ik nooit verwacht", vertelde de winnares na afloop. "Ik heb nog nooit een A-cross gewonnen, laat staan een wereldbeker."

Bij de mannen was Laurens Sweeck de sterkste. Hij was na een bloedstollende finale in de sprint te sterk voor Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Sweeck won ook al de vorige wereldbekerwedstrijd, in Maasmechelen.

Rentree Brand

Van Empel, die naast het EK ook de eerste vier wereldbekerwedstrijden op haar naam had geschreven, nam meteen het initiatief op het door Richard Groenendaal ontworpen kronkelende parcours in safaripark Beekse Bergen.

Vrees voor giraffen of leeuwen op de weg was niet nodig, want dat parcours was uitgetekend op het evenemententerrein in Hilvarenbeek. Pieterse - die met overmacht Europees kampioene werd bij de beloften - en haar ploeggenote Ceylin Alvarado konden mee in het moordende tempo van Van Empel.

Lucinda Brand maakte in Hilvarenbeek haar rentree nadat ze eind oktober een middenhandsbeentje had gebroken.

Andere grote namen als Marianne Vos, Lucinda Brand (die haar rentree maakte, nadat ze op 22 oktober een middenhandsbeentje had gebroken) moesten een gaatje laten. Denise Betsema, nummer twee in de wereldbekerstand kwam - mede door materiaalpech - nooit in het verhaal voor.

Van Anrooij terug naar de kop

Ook Van Anrooij moest in de achtervolging, maar kwam ronde na ronde dichterbij en wist als enige de aansluiting bij haar leeftijdsgenoten Van Empel en Pieterse te vinden. Alvarado was juist weggevallen uit de kop van de wedstrijd, na een stuurfoutje in het bosachtige gedeelte.

Ceylin Alvarado gaat onderuit in het bosachtige gedeelte en ziet Fem van Empel bij haar wegrijden.

De drie jonkies leken zo net als bij de vorige wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen te gaan strijden om de zege, maar Van Anrooij dacht daar anders over.

Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Alvarado - met Vos in haar wiel - toch nog bijna terug bij de drie jonkies en van de aarzeling bij haar vluchtgenoten profiteerde Van Anrooij. Van Empel raakte niet in paniek en reed het gat beheerst dicht.

Shirin van Anrooij rijdt bij het ingaan van de laatste ronde weg bij medevluchters Fem van Empel en Puck Pieterse.

Ze vertrouwde erop dat haar techniek bij de balken waarschijnlijk goed genoeg zou zijn om het gat te dichten: waar Van Anrooij van de fiets moest om over de balken te springen, zijn Van Empel en Pieterse allebei meesters in het springen met de fiets.

Van Anrooij gaf zich echter niet zomaar gewonnen, gaf nog wat extra gas in de laatste honderden meters en hield net genoeg over op de streep.

Nys riep: 'Gaan als ze stilvallen'

Afgelopen zomer won Van Anrooij het jongerenklassement in de Tour de France. In het veld profiteert ze van de adviezen van meervoudig wereldkampioen Sven Nys. "Hij stond langs de kant en riep dat ik moest gaan als het zou stilvallen. Ze aarzelden een moment en toen was ik weg. Sven stond nog in de laatste bocht en riep: 'Vanaf nu is het een lange sprint', analyseerde Van Anrooij. "Winnen met opa en oma erbij, de hele familie. Dat maakt het wel extra bijzonder."

 • NOS
  De uitslag van de vijfde wereldbekerwedstrijd voor vrouwen in Hilvarenbeek.
 • NOS
  De tussenstand na vijf wereldbekerwedstrijden voor vrouwen.

Van Empel blijft wel riant leider in het wereldbekerklassement. Betsema, die uiteindelijk tiende werd in Hilvarenbeek, werd gepasseerd door Alvarado en is nu derde in de stand.

Van der Haar in rood-wit-blauw

Bij de mannen waren alle ogen gericht op Van der Haar, die in 2013 de laatste in Hilvarenbeek georganiseerde veldrit op zijn naam had geschreven. Toen ging het om het Nederlands kampioenschap, waarop de toen pas 22-jarige Van der Haar favoriet Lars Boom te snel af was.

Negen jaar later startte Van der Haar opnieuw in het rood-wit-blauw, aangezien hij vorige week in Namen zijn Europese kampioenstrui had moeten afstaan aan Michael Vanthourenhout.

Vanaf de start nam Van der Haar het initiatief. Hij kreeg Sweeck, de winnaar van de vorige wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen en afgelopen vrijdag nog net iets sterker dan Van der Haar in de superprestigecross van Niel, mee.

Lars van der Haar haat Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout vooraf in de wereldbekercross van de Beekse Bergen.

Bij het ingaan van de tweede ronde sloot ook Vanthourenhout, die een gat had moeten dichten nadat hij werd opgehouden door de Zwitser Kevin Kuhn, aan bij de koplopers.

Nieuwenhuis rijdt gat dicht

Van der Haar leek het lastig te hebben om het wiel te houden van zijn twee Belgische medekoplopers, maar kreeg steun vanuit de achtergrond. Daar had zijn ploeggenoot Joris Nieuwenhuis, die zijn profcarrière als wegrenner bij Team DSM heeft opgegeven en terugkeerde naar het veld, zich namelijk losgemaakt van de andere achtervolgers.

Met veel overtuiging reed Nieuwenhuis het gat dicht en aan het einde van de vierde ronde, halverwege de koers, sprong hij zelf brutaal weg bij de koplopers.

Joris Nieuwenhuis aan kop van de wedstrijd in de wereldbekerwedstrijd in Hilvarenbeek.

De ijzersterke Nieuwenhuis deed de twee Belgen pijn en zo kon Van der Haar zich rustig in het vierde wiel nestelen. Hoewel, ook Van der Haar moest op zijn tanden bijten om het tempo van de bebaarde Achterhoeker te volgen.

Iserbyt keert terug uit geslagen positie

Eli Iserbyt, de leider in het wereldbekerklassement, reed toen al op grote achterstand. De Belg kampt met rugproblemen en leek een verloren wedstrijd te rijden. Die conclusie bleek echter te vroeg getrokken.

Twee ronden voor het einde ging Iserbyt in de achtervolging en met een beetje hulp van ploegmaat Vanthourenhout - die het tempo een beetje drukte in de kopgroep - meldde hij zich toch weer voorin.

Laurens Sweeck wint de sprint in de Beekse Bergen van Lars van der Haar.

Sweeck, die voor dit seizoen juist vertrokken was uit de ploeg van Iserbyt en Vanthourenhout, begreep dat het harder moest en stampte flink door. Vanthourenhout kon mee, maar voor Van der Haar en Nieuwenhuis ging het te snel.

Als een Jack Russell-hond vocht Van der Haar zich toch weer terug in het wiel van de twee Belgen en ook Iserbyt en Nieuwenhuis wisten de kloof nog te dichten. Sweeck ging de sprint van de vijf als eerste aan en hield de sterk opkomende Van der Haar achter zich. Nieuwenhuis eindigde als vijfde.

 • NOS
  De toptien in de wereldbekercross in de Beekse Bergen.
 • NOS
  De stand in de wereldbeker na vijf wedstrijden.

Volgende week zullen we de eerste van 'de grote drie' terugzien in het veldrijden. Tom Pidcock maakt namelijk op 19 november zijn rentree in de superprestigewedstrijd in het Belgische Merksplas.

Een dag later doet de wereldkampioen mee in de wereldbekerwedstrijd in Overijse.

Wout van Aert en Mathieu van der Poel zullen waarschijnlijk pas in december hun rentree maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl