NOS Wielrennen

Wens Van der Haar in vervulling met zege Koppenbergcross: 'Helemaal naar de ratten'

Veldrijders Lars van der Haar en Fem van Empel hebben de gerenommeerde Koppenbergcross op hun naam geschreven. Waar Van Empel veel te sterk was voor de concurrentie, maakte Van der Haar er een ware thriller van.

De 31-jarige Woudenberger viel vlak voor de laatste van acht beklimmingen van de Koppenberg, begon met meer dan zes seconden achterstand op Michael Vanthourenhout, maar won alsnog.

Derde Nederlander

Van der Haar is na Richard Groenendaal (2002) en Mathieu van der Poel (2017) pas de derde Nederlandse winnaar op de steile kasseiklim, bekend van de Ronde van Vlaanderen.

"Ik wilde deze heel mijn carrière al winnen", vertelde Van der Haar, terwijl hij nog op adem kwam na zijn indrukwekkende sprint bergop. "Poeh, ik ben helemaal naar de ratten."

De Koppenbergcross in de buurt van Oudenaarde, wordt sinds 1988 georganiseerd en geldt als een van de klassiekers in het veldrijden. Vijf keer stond Van der Haar er al op het podium, maar nog nooit op het hoogste treetje.

In de winderige, maar droge editie van dit jaar reed hij de hele koers attent voorin en had hij als enige een antwoord op de aanvallen van Eli Iserbyt, winnaar van drie van de vier wereldbekercrossen dit seizoen.

Van der Haar onderuit in slotronde: 'Was zo kwaad'

De beslissing leek te vallen in een sprint op de laatste beklimming van de Koppenberg, tot Van der Haar in de afdaling naar de voet van de kasseiklim opeens in het gras lag, na een onnodige glijpartij. Michael Vanthourenhout, die ook nog voorin reed, kreeg zo opeens een flinke voorsprong en Iserbyt wachtte rustig in het wiel van Van der Haar die in de achtervolging moest.

Die deed dat met beleid en hield zo genoeg energie over om Vanthourenhout en Iserbyt in extremis nog van de zege te houden. "Ik voelde dat het erin zat, maar dan moest ik weer vallen. Ik was zo kwaad, joh", aldus Van der Haar. "Ik wist dat ik sterker was dan Vanthourenhout en ook dat ik het gat niet te snel moest dichtrijden, want dan zou Iserbyt counteren."

Van der Haar reed vandaag voor het laatst in zijn blauwwitte kampioenstrui als kampioen van Europa. Zondag wacht het eerste hoofddoel dit seizoen met het EK op de Citadel van Namen.

"Ik ben heel trots om deze laatste wedstrijd in mijn trui te hebben mogen winnen en ga zondag alles op alles zetten om 'm weer te mogen dragen."

Van Empel op eenzame hoogte

Bij de vrouwen lijkt de overmacht van Van Empel alleen maar groter te worden. Al bij de tweede doorkomst op de top van de Koppenberg was ze er alleen vandoor gegaan en had ze alle tijd om juichend over de streep te komen.

Fem van Empel zegeviert op de Koppenberg in de Koppenbergcross.

Op 50 seconden finishte Denise Betsema als tweede en op 1.14 minuut completeerde Shirin van Anrooij een volledig Nederlands podium. De Amerikaanse Clara Honsinger, de winnares van vorig jaar werd vierde.

"Het was de derde keer dat ik hier reed. Misschien is drie keer wel scheepsrecht", sprak Van Empel na afloop lachend. "Het was niet echt mijn bedoeling om zo lang alleen op kop te rijden, maar ik merkte dat de benen goed waren en dacht: ik doe een poging."

'Een te kloppen dame'

Van Empel (20) won dit seizoen inmiddels zeven van de acht crossen waar ze aan de start stond, waaronder alle veldritten om de wereldbeker. Zaterdag doet ze in Namen een gooi naar de Europese titel bij de elite, hoewel ze ook nog met Van Anrooij en Puck Pieterse had kunnen strijden om de beloftentitel.

Concurrente Betsema, die voor het tweede jaar op rij tweede werd, keek alvast vooruit. "Volgens mij is er een te kloppen dame. En dat is Fem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl