NOS WielrennenAangepast

Brand twijfelt over deelname EK veldrijden: 'Zou kunnen, maar vraag is of het slim is'

Na haar val tijdens een verkenningsrondje in Tábor, dik een week geleden, dacht veldrijdster Lucinda Brand een streep te moeten zetten door de EK van komend weekeinde in het Belgische Namen.

Ze heeft er echter een dag na de operatie aan een breuk in haar hand alweer een training in de buitenlucht opzitten en houdt hoop haar titel te kunnen verdedigen.

Lucinda Brand, begin oktober in actie in Meulebeke

De 33-jarige Nederlandse werd de maandag na haar onfortuinlijke buiteling in België aan haar hand geopereerd en heeft volgens bondscoach Gerben de Knegt van de behandelend arts toestemming gekregen om zaterdag haar titel te verdedigen.

Niet aangenaam

Zelf houdt ze toch nog een slag om de arm, nadat ze dinsdag weer buiten gefietst heeft. "Het doet geen pijn, maar het is ook niet aangenaam", aldus Brand. "We hebben nog een paar dagen, hopelijk gaat dat genoeg zijn."

Brand wil donderdag de knoop doorhakken over haar EK-deelname. "Dan ga ik de hand weer in het bos belasten en de keuze maken of ik doorga naar Namen of terug naar huis rijd."

Brand twijfelt over deelname EK veldrijden: 'Zou kunnen, maar vraag is of het slim is'

"Het zou zeker kunnen", klinkt het hoopvol. "Maar ik zou nu nog de vraag stellen of het slim is als ik kijk naar de rest van m'n seizoen. Levert het misschien iets op wat vertragend werkt voor de rest van mijn herstel?", legt Brand haar twijfel uit.

Acht Oranje-rensters

De Dordtse renster, die twee wereldbekerwedstrijden aan de kant stond maar bij de eerste twee op Amerikaanse bodem derde en tweede werd, is een van de acht Nederlandse troeven in Namen.

Fem van Empel, winnend in Maasmechelen

Onder hen ook Fem van Empel, die alle vier de wereldbekerwedstrijden van dit seizoen op haar naam wist te schrijven, en de oud-kampioenen Marianne Vos (2005 en 2009), Annemarie Worst (2018) en Ceylin del Carmen Alvarado (2020).

Puck Pieterse en Shirin van Anrooij, die zondag in Maasmechelen als tweede en derde eindigden, doen in Namen een gooi naar goud bij de beloften. In die categorie zou ook de 20-jarige Van Empel nog mogen uitkomen, maar zij prefereert begrijpelijkerwijs de elite-wedstrijd.

Ook Van der Haar titelverdediger

Bij de mannen komen vijf Nederlanders in actie, onder wie Lars van der Haar, die vorig jaar verraste door op de VAM-berg in Drenthe met de Europese titel aan de haal te gaan. De 31-jarige Amersfoorter stond tot nu toe bij drie van de vier wereldbekerwedstijden op het podium, waarvan twee keer op de tweede plaats.

Corné van Kessel maakt op de EK zijn rentree, nadat hij begin oktober een gebroken sleutelbeen had opgelopen. Ook Van Kessel heeft van zijn medisch specialist toestemming gekregen om bij de titelstrijd zijn rentree te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl