Fem van Empel komt als winnares over de streep in Antwerpen begin december.
NOS Wielrennen

Veldrijdster Van Empel dit jaar niet meer in actie na valpartijen in de sneeuw

Fem van Empel mist op Tweede Kerstdag de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Belgische Gavere. Ze is onvoldoende hersteld van haar val vorige week in het Italiaanse Val di Sole.

Vorig jaar boekte Van Empel uitgerekend in de sneeuwcross van Val di Sole haar eerste overwinning op het hoogste niveau. Afgelopen zaterdag ging ze in de verkenning al onderuit in de ijzige sneeuw en tijdens de wedstrijd opnieuw, waarop ze met een brancard werd afgevoerd. Hoewel de schade aanvankelijk leek mee te vallen heeft de 20-jarige Van Empel toch te veel last van haar heup en knieën.

Van Empel valt in sneeuwcross Val di Sole en wordt per brancard afgevoerd

Maandag vertelde Van Empel bij het jaarlijkse wielergala, waar ze tot talent van het jaar werd uitgeroepen, al dat "het nog niet zo ging als verwacht". "Het blijkt dat ik een flinke kneuzing in mijn been en vocht in de knieën heb", vertelde ze via een videoverbinding. "Van dag tot dag aankijken hoe het herstel gaat. Op lange termijn zie ik vooralsnog geen gevolgen".

Volgende veldrit voor Jumbo-Visma

Van Empel zal ook niet in actie komen in de Superprestige-veldrit van dinsdag in Zolder en heeft daardoor haar laatste veldrit voor haar ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal gereden. Per 1 januari stapt ze over naar Jumbo-Visma en ze wil voor die ploeg op Nieuwjaarsdag de cross in Baal (X20-trofee) rijden.

In het wereldbekerklassement gaat Van Empel na 10 van de 14 wedstrijden fier aan de leiding, maar kan haar voorsprong op Puck Pieterse na dit weekend teruggebracht zien worden tot 25 punten. Voor de winnaar van een wereldbekercross liggen 40 punten klaar, de nummer twee krijgt er 30.

Behalve Van Empel zal ook Eli Iserbyt niet in actie komen in Gavere. De wereldbekerwinnaar van vorig ging ook onderuit in Val di Sole en heeft net als Van Empel te veel last van zijn verwondingen.

Mathieu van der Poel nam geen overbodige risico's in de sneeuw en start wel op Tweede Kerstdag, net als Wout van Aert en Tom Pidcock.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl