Dylan van Baarle na zijn zegen in Parijs-Roubaix
NOS Wielrennen

Van Baarle en Van Vleuten verkozen tot beste Nederlandse wielrenners van 2022

Dylan van Baarle en Annemiek van Vleuten zijn gekozen tot de Nederlandse wielrenners van het jaar 2022. Op het wielergala in Den Bosch kregen Van Baarle en Van Vleuten hun trofee digitaal overhandigd, omdat zij op trainingskamp zijn.

Van Baarle troefde in de verkiezing onder anderen Mathieu van der Poel, Fabio Jakobsen en baanwielrenner Harrie Lavreysen af. Zijn solozege in Parijs-Roubaix in april van dit jaar en de tweede plek in de Ronde van Vlaanderen zijn de reden voor zijn verkiezing als wielrenner van 2022.

Van Baarle sprak de zaal, waar onder anderen Jan Janssen, Erik Breukink en Tom Dumoulin toekeken, vanaf het trainingskamp van zijn nieuwe ploeg Jumbo-Visma in Spanje toe via een videoverbinding. "Het was een ongelooflijk voorjaar. Daar werk je ook hard voor. Dat het zo uitpakt, had ik niet durven dromen. Met mijn tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen was ik al superblij en twee weken later knal ik er zo'n solo uit in Parijs-Roubaix."

Bekijk hier hoe Dylan van Baarle Parijs-Roubaix won en tweede werd in de Ronde van Vlaanderen:

Komend seizoen rijdt Van Baarle voor zijn nieuwe Nederlandse werkgever Jumbo-Visma aan de zijde van enkele grote namen, zoals Wout van Aert.

"Ik denk dat we met Tiesj Benoot en Christophe Laporte vier hele sterke mannen hebben die allemaal de klassiekers kunnen winnen. We zullen de sterkte van de ploeg moeten uitbuiten."

 • Pro Shots
  Jan Janssen in de zaal bij het wielergala
 • Pro Shots
  Gerrie Knetemann-trofee, Keetie van Oosten-Hage-trofee en de Gerrit Schulte-trofee
 • Pro Shots
  Dylan van Baarle op het grote scherm bij het wielergala
 • Pro Shots
  Annemiek van Vleuten op het grote scherm bij het wielergala
 • Pro Shots
  Tom Dumoulin en Niki Terpstra werden in het zonnetje gezet omdat zij dit jaar afscheid namen van het peloton

Bij de vrouwen kon eigenlijk maar één wielrenster winnen: Annemiek van Vleuten. De 40-jarige Movistar-kopvrouw kroonde zich in september voor de tweede keer in haar carrière tot wereldkampioen op de weg. In de maanden daarvoor had ze al de Giro d'Italia, Tour de France en de Vuelta à España gewonnen. Dit voorjaar greep ze ook de zege in Luik-Bastenaken-Luik en finishte ze als tweede in de Ronde van Vlaanderen.

Vooral haar wereldtitelzege in het Australische Wollongong was indrukwekkend. Met een breukje in de elleboog kwam ze in de laatste kilometer terug en reed weg bij de sterkste sprinters in de kopgroep.

Bekijk hier hoe Annemiek van Vleuten de wereldtitel veroverde in Wollongong:

Van Vleuten, die samen met onder anderen Lorena Wiebes, Ellen van Dijk en Marianne Vos was genomineerd, kreeg de Keetie van Oosten-Hage-trofee voor het tweede jaar op rij uitgereikt, ook in 2017 en 2019 won ze de prijs. Woensdag is Van Vleuten genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar.

Van Empel wielertalent van het jaar

De Gerrie Kneteman-trofee voor het talent van het jaar ging naar de 20-jarige Fem van Empel. De veldrijdster won dit jaar zes wereldbekerwedstrijden en pakte de Europese titel. Ook de derde prijswinnaar van de avond kon niet bij de uitreiking zijn. Van Empel zat geblesseerd thuis.

Haar race in Italië bij de tiende wereldbekerwedstrijd van het seizoen verliep zaterdag dramatisch. In de sneeuw van Val di Sole knalde ze al in de parcoursverkenning met haar hoofd tegen een paaltje en viel tijdens de wedstrijd bij een inhaalmanoeuvre nog een keer. Ze hoefde niet naar het ziekenhuis, maar twee dagen later lijkt de schade toch fors.

"Het gaat nog niet zo als verwacht", vertelde Van Empel via een videoverbinding. "Het blijkt dat ik een flinke kneuzing in mijn been en vocht in de knieën heb." Ook heeft Van Empel een lichte hersenschudding. "Van dag tot dag aankijken hoe het herstel gaat."

"Op lange termijn zie ik vooralsnog geen gevolgen", zegt Van Empel met het oog op het NK veldrijden, dat op 14 en 15 januari in Zaltbommel plaatsvindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl