NOS WielrennenAangepast

Technisch superieure Pieterse wint in Italiaanse sneeuw, Van der Poel kansloos

Puck Pieterse heeft in Val di Sole de tiende wereldbekerwedstrijd veldrijden van het seizoen gewonnen. In de Italiaanse sneeuw bleef ze Ceylin del Carmen Alvarado voor. Bij de mannen won Michael Vanthourenhout, voor Mathieu van der Poel was slechts een bijrol weggelegd.

Pieterse was op het gladde parcours technisch superieur aan de rest en boekte haar derde zege van het seizoen. Vorige week begon ze in Dublin ook goed aan de wereldbekerrace, maar moest ze leeftijdsgenote Fem van Empel voor zich dulden. Pieterse won eerder dit seizoen wel de wereldbekers in Hulst en Overijse.

Rijden in de sneeuw is een behoorlijke vreemde gewaarwording, vertelde Pieterse na de wedstrijd. "Het is heel apart, zeer onvoorspelbaar. Van tevoren had ik wel bedacht niet op de prestatie te letten, maar vooral om goed door bochten te komen."

Echt loskomen van de omstandigheden ging niet, aldus Pieterse. Het was koersen met de rem erop. "Daarom wachtte ik eerst even af, maar op een gegeven moment weet je waar je harder kan rijden. Je moet constant je focus houden."

Manon Bakker haalde in het slot in Val di Sole Silvia Persico in en werd derde. "Ik wist wat ik kon, maar alles zat tegen dit jaar", zei de Nederlandse. "Mooi om dit zo te doen, zeker met het WK in zicht."

Van Empel hard ten val

Voor wereldbekerleidster Van Empel verliep de dag dramatisch. De winnares van zes wereldbekerwedstrijden knalde al in de parcoursverkenning met haar hoofd tegen een paaltje en viel in de wedstrijd bij een inhaalmanoeuvre weer.

Gelukkig voor Van Empel bleef een ziekenhuisbezoek haar bespaard. "Pas morgen zullen we het verdict kennen, maar ze kan wel stappen", verduidelijkt Jurgen Mettepenningen, teammanager van Pauwels Sauzen-Bingoal, tegen Het Laatste Nieuws. "Morgen vliegt ze naar Nederland en daar zal ze worden onderzocht."

In het klassement heeft Van Empel, die dit seizoen al zes wedstrijden om de wereldbeker won, nog altijd een grote voorsprong op Pieterse. Van Empel leidt met 330 punten, Pieterse staat tweede met 265 punten.

'Van der Poel onzeker'

Nadat Pieterse eenmaal gehuldigd was, was het aan Van der Poel om het Nederlandse succes een passend vervolg geven, maar daar slaagde hij niet in. Door zijn mindere klassering startte hij vanaf de tweede startrij en al snel bleek dat de 27-jarige niet zo makkelijk naar voren reed.

Michael Vanthourenhout is de beste bij de mannen

Vader Adrie van der Poel voorspelde het al bij Play Sports: "Hij komt niet meer vooraan. Je ziet aan alles dat hij nog nooit op sneeuw heeft gereden, hij rijdt onzeker rond."

Die onzekerheid resulteerde erin dat Van der Poel als zevende over de finish kwam. De Belg Vanthourenhout, regerend Europees kampioen, pakte soeverein de winst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl