Nieuwe ceo, chaos en alternatieven: twee maanden Musk bij Twitter
Het is bijna twee maanden geleden dat Elon Musk lachend met een gootsteen in zijn handen het kantoor van Twitter binnenliep. Normaal gesproken verwacht je dat niet van de nieuwe ceo en eigenaar, maar het was typisch Musk. Het beeld kwam symbool te staan voor een nieuw tijdperk, vol chaos en grillige keuzes.
Nieuwste hoofdstuk: deze week liet Musk zich wegsturen als ceo. Vijf vragen over hoe het nu met Twitter gaat.
Hoe belangrijk wordt de nieuwe Twitter-baas?
Het feit dat Musk zijn vertrek als ceo aankondigde na een niet-representatieve Twitterpeiling kreeg veel aandacht, ook al had hij al bij zijn entree al duidelijk gemaakt dat hij slechts tijdelijk de formele topman zou zijn. Wie hem opvolgt, is onduidelijk. Musk zegt op zoek te gaan naar iemand die "dwaas genoeg is" om de rol over te nemen.
Wie het ook wordt, Musk zal voor en achter de schermen veel invloed houden en als eigenaar het laatste woord hebben. Het draait in feite niet om wie de titel 'ceo' heeft, maar om wie de macht heeft. En dat is heel duidelijk.
Musk wilde regels veranderen, is dat ook gebeurd?
Het is overduidelijk dat Musk een grote invloed heeft op Twitters moderatiebeleid. Beleid dat vooral lijkt te zijn gestoeld op wat hij vindt en denkt dat goed is. Hij past zijn keuzes ook ogenschijnlijk lukraak aan.
De miljardair gebruikte niet-representatieve peilingen op Twitter om Donald Trump weer toe te laten en voor een algemene amnestie voor geschorste accounts. Terwijl hij eerder nog had beloofd een adviesraad samen te stellen hiervoor. Die kwam er niet. Een al bestaande adviesraad werd opgedoekt.
De échte escalatie moest toen nog komen: hij schorste journalisten en kwam met de controversiële regel dat in berichten niet meer gelinkt mocht worden naar concurrerende sociale media. Die laatste regel werd al snel grotendeels teruggedraaid. Ook zijn de meeste profielen van de geschorste journalisten weer online.
Hoe gaat het nu intern bij Twitter?
De grootste schokken lijken - na grote ontslagrondes en zorgen over de stabiliteit van het platform - voor nu even voorbij. The New York Times schreef wel dat Musk de juridische afdeling aan het reorganiseren is. Hij zou Twitter klaarmaken voor juridische procedures.
Medewerkers hebben volgens de krant de opdracht gekregen leveranciers niet meer te betalen. Dat geldt ook voor de huur van kantoren wereldwijd, waaronder het hoofdkantoor in San Francisco. Het bedrijf zou daarnaast overwegen duizenden medewerkers die zijn ontslagen geen ontslagvergoeding te betalen.
Hoe zit het met de 'Twitter Files'?
Dit betreft interne communicatie van Twitter van vóór het aantreden van Musk. De communicatie wordt sinds begin deze maand in delen naar buiten gebracht, op initiatief van Musk zelf. Volgens The New York Times heeft hij opdracht gegeven om de informatie te delen met een aantal journalisten, om zo de besluiten die zijn genomen voordat hij aan het roer kwam in diskrediet te brengen.
In de publicaties wordt ingezoomd op onder meer de meest controversiële moderatiebesluiten die Twitter nam, zoals het - tijdelijk - blokkeren van een link naar een artikel van The New York Post over de laptop van de zoon van president Biden en het schorsen van oud-president Trump.
Ook is er aandacht voor contacten tussen Twitter en de FBI en voor het feit dat Twitter het Pentagon zou hebben toegestaan heimelijk accounts te gebruiken voor het verspreiden van propaganda.
Over de waarde van de publicaties is al wekenlang discussie. Alex Stamos, directeur bij het Internet Observatory van Stanford University en eerder eindverantwoordelijk voor de beveiliging bij Facebook, merkte deze week op dat het laatste deel - over het Pentagon - tot nu toe het betrouwbaarst overkomt.
Ik wil stoppen met Twitter. Zijn er alternatieven?
Ja, die zijn er. Bijvoorbeeld Mastodon, een platform dat al jaren bestaat en in oktober en november het aantal gebruikers met meer dan 700 procent heeft zien toenemen naar 2,5 miljoen maandelijks actieve gebruikers.
Verder is de voormalig topman van navigatie-app Waze Post.news begonnen, een platform met inmiddels 300.000 gebruikers en een wachtlijst. Ook Tumblr heeft de belangstelling zien toenemen. En LinkedIn wordt eveneens gezien als een alternatief. Of een van deze platforms de rol die Twitter nu heeft ook daadwerkelijk kan overnemen is nog een grote vraag.
Daarnaast was Twitter tot nu toe dé plek om grote nieuwsgebeurtenissen te volgen en erover te praten. Als die functie verdwijnt, heeft Elon Musk echt een probleem.