Twitter schorst prominente journalisten nadat ze over Musk hadden geschreven
Twitter heeft de accounts van meerdere prominente tech-journalisten opgeschort. Het gaat onder meer om journalisten van CNN, The New York Times en The Washington Post. De journalisten hebben de afgelopen tijd artikelen geschreven over Twitter-baas Elon Musk.
Musk beschuldigt de journalisten ervan persoonlijke informatie over zijn reisgedrag te hebben verspreid. Hij sprak van "moordcoördinaten" voor hem en zijn familie. The Washington Post schrijft dat er geen bewijs is gevonden dat journalisten dat hebben gedaan.
Afgelopen woensdag haalde Twitter het account @elonjet uit de lucht, dat de vluchtgegevens van het privévliegtuig van de miljardair bijhield. Op zijn socialemediakanaal zegt Musk dat het "prima is om kritiek op mij te uiten, maar niet om de realtime locatie van mij en mijn familie te delen".
Musk legde uit dat een stalker dit soort informatie had gebruikt om zijn auto op te sporen. Hoewel hij zichzelf regelmatig omschrijft als iemand die vrijheid van meningsuiting in absolute zin nastreeft, zei hij naar aanleiding van het verwijderen van @elonjet dat "dezelfde doxing-regels gelden voor journalisten als voor ieder ander".
Doxing is een term die gebruikt wordt wanneer persoonlijke informatie op het internet wordt verspreid. Sinds woensdag verbiedt Twitter het verspreiden van "live informatie over locaties". Direct na het schorsen vroeg de miljardair aan zijn volgers in een post of hij de accounts nu moet vrijgeven of over zeven dagen.
Een van de geschorste journalisten, Drew Harwell van The Washington Post, zegt op Twitter-alternatief Mastodon dat hij recentelijk artikelen heeft gewijd aan "publiekelijk beschikbare en legaal verkregen data". In een groepsgesprek op audioplatform Twitter Space zegt de journalist dat hij aandacht heeft besteed aan de verwijdering van @elonjet, maar dat hij geen persoonlijke info heeft verspreid.
In hetzelfde gesprek reageerde Musk warrig op de schorsingen. "Iedereen wordt hetzelfde behandeld, journalisten zijn niet bijzonder", zegt hij. "Als je doxt, word je geschorst." De discussie die daarna ontstaat tussen Musk en Harwell over het publiceren van links met persoonlijke informatie, kapt Musk af door het gesprek te verlaten.
Beluister het gesprek hier:
Wervelwind van veranderingen
Sinds de overname van Musk verkeert Twitter in een wervelwind van veranderingen en chaos. Zo zijn er in een korte tijd duizenden medewerkers ontslagen en voor wie is gebleven is de werkdruk enorm toegenomen.
Verder is er discussie rondom het blauwe vinkje waar Musk accounts voor wil laten betalen en is de Amerikaanse oud-president Trump weer toegelaten nadat die van Twitter werd verwijderd om de bestorming van het Capitool begin vorig jaar.
NOS op 3 maakte eerder deze uitlegvideo over de macht van Elon Musk: