NOS Nieuws

Musk heft adviesraad daags voor nieuwe zitting op

Twitter heeft zijn onafhankelijke adviesraad opgeheven, die het sociale mediaplatform adviseerde over hoe om te gaan met moderatievraagstukken. Het gaat dan bijvoorbeeld over het bestrijden van haatzaaien.

De leden van deze zogenoemde Trust and Safety Council zouden gisteravond een vergadering hebben met het bedrijf, maar kregen kort daarvoor een mail dat Twitter opnieuw gaat bekijken hoe ze het beste "inzichten van buitenaf kunnen verkrijgen". De adviesraad zou daar volgens Twitter niet langer de beste optie voor zijn.

Twitters adviesraad werd opgericht in 2016. De leden waren vertegenwoordigers van onder meer mensenrechten- en jeugdbeschermingsorganisaties. Ze adviseerden het bedrijf over de verdere ontwikkeling van het platform en de regels op Twitter, maar waren niet bevoegd om daar zelf besluiten over te nemen. Twitter kon zelf beslissen wat het met de adviezen van de vertegenwoordigers zou doen.

Mail

Meerdere leden van de adviesraad zeggen anoniem tegen het Amerikaanse persbureau AP en The Wall Street Journal dat ze kort voor de geplande vergadering gisteravond te horen kregen dat Twitter hen niet langer nodig heeft. "Ons werk om van Twitter een veilige, informatieve plek te maken, zal sneller verlopen dan ooit tevoren. We zullen uw ideeën over hoe we dit doel kunnen bereiken blijven verwelkomen", stond er in de mail die de leden van het platform kregen.

De voormalige medewerker van Twitter die de adviesraad in 2016 oprichtte, Patricia Cartes, reageerde op het nieuws door te zeggen dat Twitter-eigenaar Musk "niet zo veel geeft om wat experts denken". Vorige week stapten al drie leden van Twitters adviesraad uit eigen beweging op, omdat "in tegenstelling tot de beweringen van Elon Musk, de veiligheid en het welzijn van Twitter-gebruikers achteruitgaat".

Musk reageerde daarop met de beschuldiging dat de adviesraad en de voormalige leiding van Twitter te weinig hadden gedaan om seksuele uitbuiting van kinderen op het platform tegen te gaan. Bewijs hiervoor gaf hij niet. Jack Dorsey, die tot november vorig jaar het bedrijf leidde, noemde dit onjuist.

Musks opmerking leidde tot zorgen bij enkele overgebleven leden van de adviesraad, die gisteren nog een mail naar het bedrijf stuurden met de oproep om te stoppen met valse beschuldigingen aan het adres van de adviesraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl