Hoofdkantoor van Twitter in San Francisco
NOS NieuwsAangepast

Kantoor Twitter in Brussel ontbonden, EU is bezorgd

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Het kantoor van Twitter in Brussel is volledig ontbonden, melden Financial Times en Bloomberg. De medewerkers waren het aanspreekpunt voor allerlei EU-instellingen, waaronder de Europese Commissie. Het lijkt erop dat het team van Twitter in de Ierse hoofdstad Dublin de taken heeft overgenomen.

Eurocommissaris Jourova, verantwoordelijk voor het tegengaan van desinformatie, reageert bezorgd. "Twitter is een nuttige partner geweest in de strijd tegen desinformatie en illegaal haatzaaien en dit moet niet veranderen", zegt ze tegen de Financial Times. De verwachting is dat de Europese Commissie snel met nieuwe cijfers komt waaruit blijkt dat Twitter zo'n 5 procent minder haatzaaiende berichten heeft verwijderd dan een jaar geleden.

De NOS heeft Twitter benaderd voor een reactie, maar zover bekend heeft het bedrijf geen communicatie-afdeling meer.

Nog twee medewerkers over

Deze situatie versterkt de zorgen die al langer klinken vanuit de EU. Eerder was er al bezorgdheid over de chaos rond de betaalde blauwe vinkjes; de nieuwe Twitter-eigenaar Musk was van plan dit abonnement eind deze maand te herintroduceren, maar zag daar toch van af.

Het kantoor in Brussel was klein: volgens Bloomberg werkte er zes mensen. Na de grote ontslagronde bleven er daarvan twee over. De twee overgebleven medewerkers waren verantwoordelijk voor Twitters digitale beleid en zijn vorige week ook opgestapt. Dit zou gebeurd zijn na Elon Musks 'ultimatum' waarbij hij medewerkers dwong om of te kiezen voor extreem hard werken of vertrek. Honderden medewerkers zijn hierna vertrokken. Het is volgens de krant onduidelijk of zij zijn ontslagen of zelf ontslag hebben genomen.

Het is ook onbekend of zij op korte termijn vervangen zullen worden. Musk kan niet om de EU heen als politiek machtsblok en nieuwe techwetgeving maakt goed contact met het kantoor alleen maar belangrijker. Nadat de miljardair officieel eigenaar was geworden van het platform heeft hij volgens een bron van Bloomberg gebeld met Eurocommissaris Breton met de belofte dat Twitter zich zal houden aan nieuwe techwetgeving.

Eurocommissaris Reynders van Justitie sprak daarnaast vandaag in Ierland met medewerkers van het bedrijf. "Wat we de afgelopen weken hebben gezien is zeer zorgelijk", zegt hij tegen Bloomberg. "We hebben een duidelijke belofte gekregen om dit te verbeteren, maar nu moeten we nog concrete maatregelen zien."

De medewerkers hebben hem beloofd om gebruikersdata veilig te houden en benadrukt dat het team in Dublin de leiding heeft. Het is onduidelijk of dat dit betekent dat er helemaal geen medewerkers van Twitter standaard in Brussel aanwezig zullen zijn.

Nieuwe wetgeving in werking

Het feit dat Twitters kantoor in Brussel voor nu onbemand is, had niet op een slechter moment kunnen komen. De Europese Commissie is begonnen met het invoeren van de Digitale Diensten Wet. Deze regelgeving verplicht platforms onder meer om op te treden tegen illegale content. Daarnaast heeft Twitter zich gecommitteerd aan een gedragscode om desinformatie tegen te gaan.

De Digitale Diensten Wet is vorige week woensdag officieel in werking getreden - daarmee start een periode van vier maanden waarin de Europese Commissie bedrijven aanwijst die aan de regels moeten voldoen. De verwachting is dat Twitter hierbij zit.

"Twitter zou heel goed de eerste test van de wet kunnen worden", zei Europarlementariër Christel Schaldemose vorige week tegen de Financial Times. "Ik hoop en verwacht dat de Europese Commissie snel en stevig reageert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl