NOS Sport

Nummer 42 van de wereld, maar Osaka is de best betaalde sportvrouw van 2022

Tennisster Naomi Osaka is de best betaalde sporter van 2022

Met een geschat jaarinkomen van 51,1 miljoen dollar (48,1 miljoen euro) is Naomi Osaka opnieuw de meest verdienende sportvrouw van het jaar. Opmerkelijk, want in sportief opzicht was het bepaald geen topjaar voor de Japanse tennisster.

Toch prijkt haar naam net als in de voorgaande twee jaar bovenaan de jaarlijkse lijst van het zakenblad Forbes, dat de inkomsten van topsporters naast elkaar zet. Liefst 47 miljoen dollar verdiende Osaka 'naast de baan', met sponsorcontracten bijvoorbeeld.

Op de wereldranglijst is Osaka afgezakt naar de 42ste plek. Ze kampte met een depressie en speelde dit jaar slechts 27 wedstrijden.

Skiester Eileen Gu doet ook modellenwerk

In de top van de Forbes-lijst staan meer sporters die het vooral van hun neveninkomsten moeten hebben. Serena Williams bijvoorbeeld, met 38,9 miljoen euro de nummer twee op de lijst. De 41-jarige Amerikaanse beëindigde in september haar loopbaan en verdiende met het tennissen zo'n 300.000 euro. Ook haar 42-jarige zus Venus staat in de top tien, terwijl ze in 2022 amper wedstrijden speelde in het enkelspel.

Eileen Gu

De inkomsten van Osaka en de Williams-zussen namen afgelopen jaar wel met enkele miljoenen af. Dat geldt niet voor de nummer drie op de lijst: de Chinees/Amerikaanse freestyleskiester Eileen Gu. Zij is een van de slechts drie niet-tennisters in de top tien.

De 19-jarige studente op Stanford werd in Peking tweemaal olympisch kampioen. Het skiën zelf leverde haar 'slechts' een ton op, maar sponsordeals met Chinese bedrijven en onder meer Red Bull en Louis Vuitton brachten ruim 18 miljoen euro in het laatje. Daarnaast doet Gu modellenwerk.

Best betaalde vrouwelijke sporters

Naam Sport Nationaliteit Inkomsten (waarvan naast het veld)
Naomi Osaka Tennis Japan 48,1 miljoen euro (47 miljoen)
Serena Williams Tennis Verenigde Staten 38,9 miljoen euro (38,6 miljoen)
Eileen Gu Skiën China 18,9 miljoen euro (18.8 miljoen)
Emma Raducanu Tennis Groot-Brittannië 17,6 miljoen euro (16,9 miljoen)
Iga Swiatek Tennis Polen 14 miljoen euro (4,7 miljoen)
Venus Williams Tennis Verenigde Staten 11,4 miljoen euro (11,3 miljoen)
Coco Gauff Tennis Verenigde Staten 10,5 miljoen euro (7,5 miljoen)
Simone Biles Turnen Verenigde Staten 9,4 miljoen euro (9,4 miljoen)
Jessica Pegula Tennis Verenigde Staten 7,1 miljoen euro (3,7 miljoen)
Minjee Lee Golf Australië 6,9 miljoen euro (2,4 miljoen)

Bijna alle vrouwen in de top van de ranglijst moeten het van hun sponsorinkomsten hebben. Uitzondering is Iga Swiatek, de onbetwiste nummer één van de wereldranglijst. De Poolse sloeg tweederde van haar inkomsten (14 miljoen euro) op de tennisbaan bij elkaar.

Vrouwen verdienen meer dan vorig jaar

De top tien bij de vrouwen verdiende samen 182 miljoen euro, een flinke toename van 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch zijn Osaka en Williams de enige twee vrouwen in de top vijftig van best betaalde sporters.

In mei bracht Forbes al de lijst met meest verdienende mannelijke sporters uit. Daarin stond Lionel Messi bovenaan, met 122 miljoen euro. Nadat de voetballer met Argentinië wereldkampioen werd, zullen zijn inkomsten alleen maar zijn toegenomen. Basketballer LeBron James was met 114 miljoen tweede op de lijst, vlak voor voetballer Cristiano Ronaldo (108 miljoen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl