Pro Shots
NOS Sport

Rijkste familie ter wereld maakt Denver Broncos duurste sportclub ooit

Het American football-team Denver Broncos krijgt een nieuwe eigenaar. Namelijk de familie Walton-Penner, door Forbes onlangs nog op de eerste plaats gezet in de ranglijst van rijkste families ter wereld. De familie dankt zijn vermogen van 238 miljard dollar vooral aan het bezit van Walmart, de grootse supermarktketen in de Verenigde Staten.

Liefst 4,65 miljard dollar (4,35 miljard euro) betalen de 77-jarige Rob Walton en zijn familie volgens verschillende Amerikaanse media om de winnaar van de Super Bowl in 2016 over te nemen. Dat is het dubbele van wat er de afgelopen jaren voor NFL-teams of andere sportteams in de VS werd betaald.

De overname moet nog worden goedgekeurd door 24 van de 32 teams in de NFL, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Als de deal afgerond is, maakt dat Denver Broncos zelfs het duurste sportteam ooit.

Met de overname van Chelsea was eind vorige maand weliswaar ruim 5 miljard euro gemoeid, maar dat betrof een overnamesom van 3 miljard euro, naast een toezegging van 2 miljard euro aan investeringen.

Wilson moet succes terugbrengen

Denver Broncos gold in de jaren 80 met John Elway als quarterback als een van de beste teams in de NFL, maar verloor de eerste vier optredens in de Super Bowl. Pas in 1998 kreeg de toen al 37-jarige Elway loon naar werken door titelverdediger Green Bay Packers te verslaan in de seizoensfinale.

Een jaar later herhaalden Elway en de Broncos dat kunststukje tegen Atlanta Falcons. Het laatste grote succes voor de Broncos kwam in 2016, toen Carolina Panthers in de 50ste Super Bowl werd verslagen.

Dat succes kwam met een andere legendarische quarterback. Peyton Manning, die eerder met Indianapolis Colts al kampioen was geworden, bracht op zijn 39ste de titel naar Denver.

Reuters
Russell Wilson is komend seizoen de quarterback van Denver Broncos.

Voor komend seizoen tastten de Broncos opnieuw flink in de buidel voor een quarterback van naam: Russell Wilson kwam in ruil voor drie spelers en vijf draft picks over van Seattle Seahawks.

De 33-jarige Wilson gaf met de Legion of Boom - zoals de legendarische defensie van Seattle in die tijd genoemd werd - Denver Broncos een draai om de oren in de Super Bowl.

Wilson gaat in Denver vermoedelijk zo'n 35 miljoen dollar per jaar verdienen. Daarmee is hij zevende op de lijst van bestbetaalde spelers in de NFL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl