Een zichtbaar aangeslagen Naomi Osaka is in gesprek met de scheidsrechter
NOS Sport

Osaka verlaat Indian Wells in tranen na onbeschofte opmerking van toeschouwer

Naomi Osaka gaat met weinig plezier terugdenken aan haar deelname in Indian Wells van 2022. De Japanse verloor in de tweede ronde met 6-0, 6-4 van de Russin Veronika Koedermetova (die onder een neutrale vlag meedoet), nadat ze van slag was geraakt door een opmerking van een toeschouwer.

Vroeg in de partij had iemand 'Naomi, you suck' naar Osaka geschreeuwd. De tennisster, viervoudig grandslamkampioene, hield daarna zichtbaar last van die opmerking.

Ze vroeg of ze via de microfoon van de scheidsrechter wat mocht terugzeggen tegen de persoon in kwestie, maar daar kwam het niet van.

"Ik ben vaker uitgescholden en toen gaf ik er weinig om, maar om hier te worden uitgescholden...", zei een emotionele Osaka, die op eigen initiatief naar de microfoon was gelopen. De verliezer van een tennispartij is namelijk niet verplicht om na afloop een praatje te houden.

Associaties met Serena en Venus Williams uit 2001

De opmerking van de toeschouwer riep bij Osaka associaties op met de grove behandeling die Serena en Venus Williams in 2001 van het publiek in Indian Wells hadden gekregen.

"Ik heb daar ooit een reportage over gezien. Ik weet niet waarom, maar dat verhaal bleef (tijdens de partij, red.) continu door mijn hoofd spoken." Vervolgens verliet Osaka met een betraand gezicht de baan.

Via de onderstaande tweet is het interview te bekijken:

Venus en Serena Williams werden in 2001 in Indian Wells veelvuldig uitgejoeld door het publiek, dat de familie Williams van onsportief gedrag betichtte na hun niet gespeelde onderlinge duel in de halve finale.

Een ronde eerder stookte de Russin Jelena Dementjeva, die in de kwartfinale van Venus had verloren, het vuur op met de opmerking dat vader Richard Williams wel zou bepalen wie de halve finale tussen Venus en Serena zou winnen.

Venus besloot vier minuten voor aanvang van de halve eindstrijd vanwege een blessure niet te spelen tegen Serena, die vervolgens in de finale tegen Kim Clijsters - onder toeziend oog van vader Richard en zus Venus - continu werd uitgejoeld.

Serena won de finale, maar werd zelfs na de wedstrijd nog stevig uitgejoeld door het publiek toen ze haar titel met haar vader en zus vierde.

Racisme

De geluiden hadden volgens Richard Williams ook een sterk racistisch karakter. "Toen Venus en ik voor de finale naar onze plaatsen liepen op de tribune, bleven mensen mij voor 'nigger' uitschelden. Iemand zei zelfs: vroeger hadden we je gevild", deed hij later tegen USA Today zijn verhaal.

De gebeurtenissen deden Serena en Venus Williams ertoe besluiten om Indian Wells jarenlang te boycotten. Pas in respectievelijk 2015 (Serena) en 2016 (Venus) waren de zussen bereid om weer aan het toonaangevende tennistoernooi deel te nemen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Osaka is inmiddels afgezakt naar de 78ste plaats op de wereldranglijst, nadat in 2021 duidelijk was geworden dat ze met mentale problemen kampte. De tennisster sprak daar in een Netflix-documentaire uitgebreid over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl