Naomi Osaka
NOS Sport

Osaka verlaat Roland Garros na ophef over persboycot: 'Kamp met depressies'

Naomi Osaka heeft zich teruggetrokken uit het toernooi van Roland Garros en neemt even afstand van het tennis. Dat heeft de Japanse nummer twee van de wereldranglijst aangekondigd nadat er de afgelopen dagen ophef was ontstaan over haar besluit om tijdens het grandslamtoernooi niet deel te nemen aan persconferenties.

"Dit is geen situatie die ik me had kunnen voorstellen toen ik een paar dagen geleden met een verklaring kwam", aldus de tennisster in een bericht op haar sociale media. "Op dit moment denk ik dat het het beste is voor het toernooi, de andere spelers en mijzelf dat ik me terugtrek, zodat iedereen zich kan concentreren op het tennis in Parijs."

Depressiviteit

Osaka had de persboycot afgekondigd om een lans te breken voor de geestelijke gezondheid van atleten. "We krijgen vaak vragen die we al vele keren hebben gehoord of vragen die ons doen twijfelen aan onszelf. Ik ga mijzelf niet meer onderwerpen aan mensen die aan mij twijfelen", zei ze daarover.

Osaka meent dat de timing van haar actie niet ideaal was en dat ze haar boodschap duidelijker had kunnen omschrijven. Ze voegt daaraan toe dat ze al geruime tijd kampt met depressies en voorlopig afstand neemt van haar sport.

"Sinds de US Open in 2018 (het toernooi dat ze won na een tumultueuze finale tegen Serena Williams, red.) heb ik lange periodes van depressiviteit gehad. Het heeft me veel moeite gekost om daarmee om te gaan", zegt Osaka. "Het zal de mensen die mij tijdens toernooien hebben gezien zijn opgevallen dat ik vaak een koptelefoon draag om mijn sociale angst te controleren."

"Ik ben van nature geen goede publieke spreker en word erg nerveus wanneer ik de media te woord moet staan. Omdat ik me hier in Parijs al kwetsbaar en gespannen voelde, leek het me beter om uit zelfbescherming de persconferenties te mijden."

Pauze

Vanwege het missen van de eerste persconferentie op Roland Garros kreeg Osaka al een boete van ruim 12.000 euro. De vier grandslamtoernooien maakten vervolgens in een gezamenlijk statement bekend dat de 23-jarige Japanse moest vrezen voor diskwalificatie als ze haar initiatief door zou zetten.

De komende tijd neemt Osaka, die op Roland Garros afgelopen zondag de tweede ronde had bereikt, pauze. "Als het moment daar is, wil ik samen met de tennisorganisaties werken aan manieren waarop we verschillende zaken beter kunnen maken voor spelers, pers en fans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl