Naomi Osaka
NOS Sport

Persboycot Osaka bij Roland Garros: 'Raar dat ze zomaar eenzijdig alles opzegt'

De Japanse tennisster Naomi Osaka gaat tijdens Roland Garros de verplichte persconferenties na wedstrijden boycotten. De nummer twee van de wereld laat op Twitter weten dat ze de perspraatjes mijdt om een lans te breken voor de geestelijke gezondheid van atleten.

"We zitten daar vaak en krijgen dan vragen die we al vele keren hebben gehoord of vragen die ons doen twijfelen aan onszelf", aldus de 23-jarige Osaka. "Ik ga mijzelf niet meer onderwerpen aan mensen die aan mij twijfelen. Het geld dat mijn boetes opleveren gaan hopelijk naar een goed doel."

"Ik heb genoeg filmpjes gezien van spelers die na een nederlaag in de perskamer instorten. Ik heb het gevoel dat de hele situatie ervoor zorgt dat iemand die al 'down' is nog verder naar beneden wordt getrapt."

Verklaring Naomi Osaka

Volgens Osaka heeft haar keuze om niet te verschijnen op de persconferenties niets te maken met Roland Garros, dat zondag begint, of met bepaalde journalisten.

"Ik heb een goede band met de meeste journalisten. Maar als organisaties de geestelijke gezondheid van de atleten, die het middelpunt van hun organisaties zijn, blijven negeren, moet ik simpelweg alleen maar lachen."

Stomme vragen

Tennissers zijn op de grandslamtoernooien verplicht om na hun partij de pers te woord te staan. Wie dat niet doet, krijgt een boete. Mark Brasser is commentator bij de NOS en in die hoedanigheid vaak aanwezig bij persconferenties op de grandslamtoernooien. Hij heeft begrip voor de actie van Osaka, maar is het niet helemaal met haar eens.

"Ik kan een klein beetje met haar meegaan", zegt hij. "Ik kan mij goed voorstellen dat ze zich soms stoort als er stomme vragen komen, dan vraagt er iemand wat haar lievelingseten of haar hobby is. Dan zitten er journalisten in de zaal die niet voor een tennismedium daar zijn en meer geïnteresseerd zijn in randzaken."

Brasser kan zich echter niet vinden in het beeld dat journalisten er zitten om spelers de grond in te trappen. "Dat ben ik niet met haar eens. Mijn uitgangspunt is altijd om van de spelers te horen wat hun kijk op de wedstrijd is. Dat zijn op dat moment misschien geen leuke vragen, maar het zijn wel relevante vragen."

Naomi Osaka tijdens de training op Roland Garros

"Dat die vragen hard zijn en hard overkomen, dat zou kunnen. Maar dat zijn wel dingen waardoor ik en de kijker de partij die we net gezien hebben, beter gaan begrijpen. Ik ben oprecht geïnteresseerd en wil graag weten waarom sporters de dingen doen die ze doen. Daar zijn persconferenties na afloop van een wedstrijd juist voor."

Volgens Brasser is het wel goed dat Osaka deze vraag opwerpt, maar de manier waarop is volgens hem niet de goede.

"Het brengt wel weer een discussie op gang, die misschien wel eens goed is om te voeren. Het is nooit slecht om af en toe eens wat zaken tegen het licht te houden en te kijken of het anders kan. Maar zomaar eenzijdig alles in een keer opzeggen, vind ik raar."

Osaka de activiste

Het is niet de eerste keer dat Naomi Osaka een strijd voert buiten de tennisbaan. Zo weigerde ze aanvankelijk te spelen in de halve finales van het WTA-toernooi van Cincinnati naar aanleiding van het neerschieten van de zwarte Amerikaan Jacob Blake.

Daarnaast droeg ze tijdens de US Open verschillende mondkapjes met namen van zwarte mensen die waren omgekomen door geweld.

In februari maakten we onderstaande reportage over Naomi Osaka.

Het fenomeen Osaka: 'Een geschenk uit de hemel voor het vrouwentennis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl