Primoz Roglic in actie tijdens een warme dag in de Tour van dit jaar
NOS WielrennenAangepast

Roglic volgend jaar niet in de Tour, maar kopman van Jumbo-Visma in Giro

Primoz Roglic gaat als kopman van Jumbo-Visma naar de Giro d'Italia. De Sloveen zal de Tour de France volgend jaar niet rijden. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg bekendgemaakt tijdens de teampresentatie in Amsterdam.

Roglic krijgt bij de Ronde van Italië de steun van Wilco Kelderman, die na zes jaar bij Sunweb en Bora-hansgrohe is teruggekeerd bij Jumbo-Visma.

Roglic was de afgelopen jaren de kopman in de Tour de France. In 2020 greep hij net naast de eindzege toen hij in de tijdrit op de voorlaatste dag voorbij werd gestreefd door zijn landgenoot Tadej Pogacar. In 2021 en dit jaar moest hij noodgedwongen afstappen na een val, wat hem ook bij de Vuelta overkwam.

Lang proces

Volgens sportief directeur Merijn Zeeman ging een heel lang proces vooraf aan de beslissing om Roglic de Giro te laten rijden, en niet de Tour. "Maar Primoz wilde dit zelf ook heel graag. Hij wil nog een paar jaar op het hoogste niveau zoveel mogelijk wedstrijden winnen. En het parcours is ook heel goed voor hem."

Bekijk hieronder een reportage van de teampresentatie.

Jumbo-Visma wil Tour opnieuw winnen en spiegelt zich aan Bulls en Barcelona

Kopman bij de Tour de France wordt, weinig verrassend, Jonas Vingegaard, de winnaar van de afgelopen editie. "Ik ben nog steeds hongerig en kijk ernaar uit mijn titel te verdedigen", zei de Deen. "Volgend jaar ben ik de enige kopman, dus ligt er meer druk op mij. Het zij zo. Hopelijk kunnen Primoz en ik allebei winnen."

Maar kan het nog wel beter dan afgelopen seizoen met Vingegaard? "Er zijn nog wel wat punten waarop ik me kan verbeteren. Welke? Dat is mijn geheim."

Opnieuw de Tour winnen

Het wordt een uitdaging voor Jumbo-Visma om het succesvolle seizoen van dit jaar te verbeteren, maar de lat wordt opnieuw heel hoog gelegd.

"Opnieuw de Tour winnen is absoluut het hoofddoel", aldus Zeeman. "En we willen een monument winnen, met name de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. En de Giro met Primoz is ook een heel groot doel."

Maar de ambitie van Jumbo-Visma reikt veel verder dan alleen volgend seizoen. "We spiegelen ons meer en meer aan de absolute topteams uit de geschiedenis", vertelt Zeeman.

"Chicago Bulls, All Blacks, FC Barcelona in de goeie tijd. Teams die iets heel speciaals hebben. Die niet alleen heel veel hebben gewonnen, maar die iedereen kent door de manier van spelen en de cultuur die er heerst."

Sprekende voorbeelden

Het zijn sprekende voorbeelden voor Jumbo-Visma, maar zover is de ploeg nog niet. "De lat ligt enorm hoog, maar we willen er heel graag naartoe. Dat mensen over tien of twintig jaar terugkijken op dit team en zeggen: door de manier van koersen, de gewonnen prijzen, de filosofie en de cultuur was dit team een groot voorbeeld voor andere sporten, fans en jonge mensen die geïnspireerd willen raken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl