Blijdschap bij de Nederlandse atleten
NOS Sport

Estafette-atleten beste Sportploeg, ook prijzen voor junior Van Lieshout en senior Janssen

De estafetteploeg op de 4x400 meter bij de vrouwen is uitgeroepen tot de Sportploeg van het Jaar 2022. Het team won in maart zilver op de WK indoor en werd in augustus op de EK in München Europees kampioen.

Ze namen de prijs in ontvangst uit handen van oud-zwemster Ranomi Kromowidjojo. Bij de verkiezing onder sporters en een vakjury in Amsterdam liet de estafetteploeg de wielerformatie van Jumbo-Visma en de relayploeg bij de vrouwen in het shorttrack achter zich.

Estafetteteam op 4x400 meter neemt award voor Sportploeg van het Jaar in ontvangst

In de EK-finale liepen Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Femke Bol naar een Nederlands record. In de heats kwamen ook Andrea Bouma en Laura de Witte in actie op de 4x400 meter.

De verkiezing van Sportploeg van het Jaar maakt sinds 1968 deel uit van het nationale sportgala en slechts eenmaal eerder ging de prijs naar een atletiekploeg. In 2003 won de 4x100 meter bij de mannen de Jaap Eden Award.

Ook Van Lieshout en Janssen in de prijzen

Joanne van Lieshout kreeg de prijs voor Talent van het Jaar. De 20-jarige judoka werd wereldkampioen onder 21 jaar in de categorie onder 63 kilogram.

Vele grote namen uit de Nederlandse sport gingen Van Lieshout voor door in het begin van hun carrière de talentprijs te winnen. Onder anderen Max Verstappen, Mathieu van der Poel, Dafne Schippers, Ranomi Kromodiwjojo, Marianne Vos en Bettine Vriesekoop wonnen de award in het verleden.

Hieronder de uitreikingen aan Janssen en Van Lieshout:

De Fanny Blankers-Koen carrièreprijs werd toegekend aan Jan Janssen. De 82-jarige oud-wielrenner won onder meer de Tour de France, Vuelta a España, Parijs-Roubaix en het WK op de weg.

"Het heeft lang geduurd, maar ik ben er toch blij mee", zei Janssen. "Ik ben 82 en hoop nog zeker 90 te worden. Dan kan ik er nog acht jaar van genieten. Ik heb ook al een Jaap Eden voor Sportman van het Jaar, die won ik uiteraard vanwege de Tour in 1968. Die staat bij mij thuis pontificaal boven de open haard en heeft het dus altijd warm."

Eerbetoon aan Jan Janssen, mét bril, winnaar van de Fanny Blankers Koen-carrièreprijs

Eerdere winnaars van de oeuvreprijs waren voor onder meer Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Ard Schenk, Hennie Kuiper en Johan Cruijff.

Bekijk hieronder de video van de genomineerde sportploegen van 2022.

De drie genomineerden voor de Sportploeg van het Jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl