Tour 2022: Jonas Vingegaard in de gele leiderstrui
NOS Wielrennen

Tour van 2024 wordt anders dan anders: Grand Départ in Florence, finish in Nice

De Tour de France van 2024 gaat van start in de Italië. De Toscaanse hoofdstad Florence is het decor van Le Grand Départ, zo maakte de Tour-organisatie ASO woensdag bekend. Niet eerder ging de Ronde van Frankrijk van start in Italië.

Honderd jaar na de eerste Italiaanse Tourwinnaar, Ottavio Bottecchia, brengt de Tourorganisatie een ode aan de populairste wielrenners van Italië. Zo is Florence de geboorteplaats van Gino Bartali. De eerste etappe gaat van Florence, met een korte passage door ministaatje San Marino, naar Rimini.

In 2013 werd in Florence het wereldkampioenschap verreden. De Portugees Rui Costa profiteerde dat jaar van gekissebis tussen de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde,

Pantani en Coppi

Daarna rijden de renners van Cesenatico, de stad waar Marco Pantani (Tourwinnaar in 1998) opgroeide en zijn laatste rustplaats heeft, naar Bologna. Daar wacht de befaamde klim naar het heiligdom van San Luca als scherprechter.

Etappe drie gaat van Piacenza (Plaisance in het Frans), via de laatste rustplaats van een andere Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi,naar Turijn.

Eerder werd al bekend dat de Tour de France in 2024 breekt met de traditionele feestelijke slotrit op de Champs-Élysées. Dat heeft alles te maken met de Olympische Spelen die dezelfde zomer in Parijs wordt georganiseerd.

In plaats daarvan eindigt de Tour met een tijdrit rond het Zuid-Franse Nice.

Eerste Tourstart buiten Frankrijk was in Amsterdam

In 1954 begon de Tour voor het eerst buiten Franse landsgrenzen. Wout Wagtmans werd toen winnaar van de eerste etappe van Amsterdam naar het Belgische Brasschaat. Daarna was Nederland nog vijf keer gastheer voor de openingsrit van de Tour met Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996), Rotterdam (2010) Utrecht (2015).

Tour de France 2022

Hoewel de grootste wielerronde van Frankrijk al 25 keer buiten de eigen landsgrenzen van start ging, is de Tourstart een primeur voor Italië. Komende zomer begint de Tour in Spaans Baskenland met een pittige heuvelrit rond Bilbao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl