FM-frequenties commerciële radio volgend jaar definitief herverdeeld
De landelijke FM-frequenties voor commerciële radio worden volgend jaar definitief opnieuw verdeeld. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven is een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank in juli over dit onderwerp op basis van de juiste gronden genomen.
De rechter bepaalde toen dat de landelijke FM-frequenties voor commerciële radiozenders opnieuw verdeeld moeten worden. De zaak was aangespannen door KINK, een zender die zelf geen FM-frequentie heeft.
Zeven commerciële radiostations die nu een vergunning hebben zijn het er niet mee eens dat de ruimte opnieuw verdeeld wordt en zijn daarom in beroep gegaan. Maar volgens het college is er geen reden om van de eerdere uitspraak af te wijken.
Verlengd door corona
Een deel van de schaarse ruimte op de FM-band is bestemd voor de publieke omroep. Daarnaast is er ruimte voor negen commerciële zenders. De laatste veiling was in 2003. Toen zouden de vergunningen acht jaar geldig zijn, maar de licenties werden twee keer verlengd.
Een nieuwe herverdeling werd vorig jaar met drie jaar uitgesteld, vanwege corona. Commerciële radiostations zouden daardoor minder inkomsten uit advertenties binnenkrijgen en wilden meer tijd krijgen om daar financieel van te herstellen. Daar stemden het kabinet en de Tweede Kamer mee in.
Dat was tot ergernis van KINK, dat een rechtszaak erover won. Het College van Beroep oordeelt nu ook, net als de rechtbank eerder, dat de radiosector niet zo kwetsbaar was dat van een nieuwe verdeling van de frequenties mocht worden afgezien.
Maximaal drie vergunningen per bedrijf
De herverdeling gaat hoe dan ook leiden tot veranderingen. Nu heeft Talpa, de eigenaar van Radio 10, 538, Sky Radio en Radio Veronica, vier FM-vergunningen in handen. Minister Adriaansens van Economische Zaken heeft echter besloten dat bedrijven nog maximaal drie vergunningen mogen hebben.
Aan de vergunningen worden verder nauwelijks eisen gesteld. Slechts twee zogeheten 'kavels' krijgen eisen mee: een kavel moet voor nieuws en actualiteiten zijn, een ander kavel voor Nederlandstalige muziek.
Het is de bedoeling dat de frequenties op 1 september volgend jaar opnieuw verdeeld zijn. Hoewel de digitale radiovariant DAB+ in opmars is en in de meeste nieuwe auto's ook te ontvangen is, blijft FM de meest gebruikte manier om radio te luisteren.