NOS Nieuws

Kabinet: maximaal drie FM-frequenties per commerciële radio-aanbieder

Commerciële radio-aanbieders mogen in de toekomst maximaal drie FM-frequenties bezitten. Dat heeft het kabinet besloten in aanloop naar de veiling van FM-frequenties die volgend najaar plaatsvindt. Met die veiling wordt bepaald hoe het commerciële radiolandschap er het komende decennium uit gaat zien.

Met het maximum aantal FM-frequenties per aanbieder volgt minister Adriaansens (Economische Zaken) een advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder wil dat er voor luisteraars en adverteerders iets te kiezen valt. Voorkomen moet worden dat één of twee radio-aanbieders de markt domineren.

Het besluit betekent onder meer dat Talpa, het moederbedrijf van Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica, een van de vier huidige vergunningen kwijtraakt. Het mediabedrijf zegt in een reactie dat het de nieuwe veilingregels zal "bestuderen" en wil er verder niets over kwijt.

Er worden volgend jaar in totaal negen frequenties geveild voor een periode van twaalf jaar. Het kabinet stelt inhoudelijke eisen aan twee van de te veilen kavels. Zo moet er een radiostation komen voor nieuws en actualiteiten en een radiostation voor Nederlandstalige muziek.

Het kabinetsbesluit en de veiling hebben geen betrekking op de landelijke radiozenders van de NPO.

Rechtszaak

Eigenlijk zou er volgend jaar geen veiling van FM-frequenties zijn. Het kabinet en de Tweede Kamer hadden vorig jaar besloten om de FM-frequenties nog drie jaar ongewijzigd te laten. Dat gebeurde omdat commerciële zenders door de coronacrisis minder advertentie-inkomsten hadden, en mogelijk niet over voldoende geld beschikten voor een veiling.

Radiostation KINK, dat nu geen FM-frequentie heeft, spande daarop een rechtszaak aan. Het radiostation vond dat het zo te lang zou duren voordat nieuwkomers een kans krijgen. De rechter gaf KINK gelijk.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek al dat de advertentie-inkomsten van commerciële radiostations in 2021 alweer op het niveau lagen van voor de coronacrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl