Fans vieren de overwinning in Buenos Aires
NOS Nieuws

Argentinië feest: 'Dat het zo tegenzat maakt het genot groter'

Argentinië viert uitbundig de overwinning op het WK voetbal in Qatar. In Buenos Aires heeft zich een feestende menigte verzameld met wit-blauwe vlaggen, T-shirts en hoedjes.

Epicentrum van het volksfeest is de Obelisco de Buenos Aires, het monument op een centraal plein in de hoofdstad. De blikvanger is blauw-wit verlicht en er worden felicitaties en beelden van juichende fans op geprojecteerd.

"We hebben dit echt verdiend. Het elftal moest diep gaan, maar wist zich uiteindelijk te herstellen", zegt een fan tegen persbureau AP over de wedstrijd tegen Frankijk. Argentinië verspeelde in anderhalve minuut een 2-0 voorsprong door twee goals van Mbappé, en kon ook de 3-2 niet houden, maar was uiteindelijk de beste in de penaltyserie.

"Het is heel Argentijns om zo te moeten lijden", zegt een vrouwelijk fan. Een ander vult aan: "Doordat het zo tegenzat is het genot groter."

Op verschillende plekken in de Argentijnse hoofdstad werd het wereldkampioenschap door een uitzinnige menigte gevierd:

Veel fans zijn ervan overtuigd dat aanvoerder Messi goddelijke steun kreeg in zijn eerste succesvolle poging om wereldkampioen te worden. "Diego ziet alles uit de hemel", zegt een fan over de twee jaar geleden overleden Maradona, die Argentinië in 1986 zijn laatste WK-overwinning bezorgde.

"Diego zou niet gewild hebben dat Argentinië verloor. Het was de eerste wereldbeker zonder Diego en we wonnen!" Ook voetballegende Pelé is het met die analyse eens: "Diego zal zeker lachen", schreef hij vanaf zijn ziekbed bij felicitaties op sociale media.

Messi en Maradona op een vlag in de menigte

Voor veel Argentijnen is de overwinning een welkome afleiding van de sociaal-economische problemen in het land. Het land kent een van de hoogste inflatiecijfers wereldwijd en bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

"We hebben een zwaar leven, maar dit geeft ons tenminste wat vrolijkheid. Karma", meent een van de feestvierders. "De mensen konden deze overwinning wel gebruiken bij alle problemen", zegt ook een ander.

Relletjes in Frankrijk

In Frankrijk werd juist teleurgesteld gereageerd op de verloren finale, al erkennen de fans ook dat hun team in de eerste 80 minuten met weinig overtuiging speelde. "Ze speelden slecht", zegt iemand die de wedstrijd in een Parijse bar volgde tegen persbureau Reuters. "Argentinië verdiende de cup omdat ze beter speelden, al is het jammer dat een finale uitloopt op penalty's."

"Ik dacht dat ik een hartaanval zou krijgen", zegt een ander over de razend spannende laatste fase van de wedstrijd, waarin Mbappé meerdere keren de Franse huid duur verkocht. "Tot het eind geloofden we in de overwinning, maar helaas."

Op enkele plekken in het land uitten teleurgestelde fans hun frustratie in ongeregeldheden. Zo werd in Lyon de politie met vuurwerk bekogeld en moest er in Nice traangas worden ingezet om een boze menigte uiteen te drijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl