Didier Deschamps baalt na afloop van de verloren finale
NOS Voetbal

Deschamps wil niet praten over toekomst na verloren WK-finale: 'Deceptie is enorm'

In een finale waarin Frankrijk bijna 80 minuten lang niets te vertellen had, was de titelverdediger toch nog heel dicht bij prolongatie. Na 90 minuten was het 2-2 en na 120 minuten stond het 3-3. Strafschoppen brachten Argentinië uiteindelijk de wereldtitel.

"De deceptie is enorm", zei bondscoach Didier Deschamps in een eerste reactie tegen de Franse zender RMC. "Maar het is een puur genot geweest om met deze spelers en staf samen te werken op dit WK."

Deschamps wil niet over toekomst praten

Al voor het einde van de zwakke eerste helft greep Deschamps in. Bij een 2-0 achterstand haalde hij Ousmane Dembélé en topscorer aller tijden Olivier Giroud naar de kant. "Het was niet onze beste wedstrijd, maar er zijn geen excuses", aldus Deschamps.

De voormalig middenvelder is al tien jaar lang bondscoach en leidde Frankrijk vier jaar geleden naar de wereldtitel. Deschamps weet niet of hij doorgaat. "Ik heb tijd nodig om dit te verwerken. Ook als we wel gewonnen hadden, had ik nu hetzelfde antwoord gegeven: ik wil vanavond niet over mijn toekomst praten."

Giroud reageert woest na zijn wissel in de eerste helft

"Het belangrijkste is het Franse team, dat gaat boven alles. Ik zal begin volgend jaar met de voorzitter van de bond spreken, zoals gepland", zei de 54-jarige coach.

Macron troost Mbappé

Deschamps en Kylian Mbappé, die in de finale alle Franse doelpunten maakte, werden op het veld van het Lusail Stadium uitgebreid getroost door Emmanuel Macron. "Natuurlijk heb ik tegen Deschamps verteld dat hij door moet gaan", zei de Franse president. "Ik hoop ook dat hij blijft. Hij heeft alleen wat tijd nodig om dit te verwerken."

"Tegen Mbappé zei ik dat hij pas 23 is. Hij is topscorer op het WK geworden. Hij heeft al een WK gewonnen en stond nu weer in de finale. Ik heb hem gezegd dat ik trots ben op hem."

"In de rust zag het er slecht uit voor ons, maar we hebben een zeldzame comeback laten zien", analyseerde de president. "En in de verlenging hebben we een tweede wonder verricht. Daarna kwamen we op matchpoint. Helaas mocht het niet zo zijn", doelde hij op een grote kans in de slotminuten van de verlenging voor Randal Kolo Muani.

Mbappé wordt getroost door de Franse president Macron

Doelman Hugo Lloris noemde de finale een "bokswedstrijd". "We kregen klap op klap", zei de 35-jarige keeper. "Waar we bleven terugknokken. Strafschoppen moesten de beslissing brengen, dat is altijd wreed."

"Ik moet Argentinië feliciteren. Ze hebben een geweldig toernooi gespeeld en waren erg sterk in de finale." Net als op het EK van anderhalf jaar geleden, toen Frankrijk na strafschoppen van Zwitserland verloor, wist Lloris geen enkele penalty te keren.

Recordinternational Lloris zwijgt over toekomst

De WK-finale was zijn 145ste interland, waarmee hij recordhouder is van zijn land. Of het ook zijn laatste wedstrijd voor Frankrijk was, kon de doelman van Tottenham Hotspur niet zeggen.

"Ik wil nu niet nadenken over mijn toekomst. De hele ploeg is leeg en ik moet net als iedereen even een stap terug doen en de zaken in perspectief zien. Dit WK was de overgang van een generatie die in de laatste fase van zijn carrière is naar een nieuwe generatie onder leiding van Mbappé."

Lloris met zijn zilveren medaille

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl