Rechtbanktekening van Youssef T. van 14 december
NOS Nieuws

OM eist zeven jaar cel voor Youssef T., neef van Ridouan Taghi

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen ex-advocaat Youssef T., de neef van Ridouan Taghi.

Volgens het OM maakte T. niet alleen deel uit van de criminele organisatie die geleid werd door zijn neef, maar was zijn rol cruciaal in de voortzetting ervan nadat Taghi in de gevangenis was beland.

T. maakte zich schuldig aan "een scala aan ernstige feiten", zegt het OM. Het zou onder meer gaan om een beoogde gewelddadige ontsnapping uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Het feit dat T. zich met criminele activiteiten bezighield als advocaat vindt het OM strafverzwarend.

De rol van T. ging verder dan die van boodschappenjongen, zei het OM.

T. verklaarde zelf eerder dat hij "millimeter voor millimeter" werd meegetrokken in de criminele zaken van Taghi. "Je wordt ook deelgenoot gemaakt van bepaalde informatie, die je niet wilt weten, maar het wordt je wel medegedeeld", verklaarde hij woensdag.

'Aperte nonsens'

Het OM ging daar vandaag niet mee. Uit de onderschepte gesprekken van de voormalig advocaat met Ridouan Taghi bleek volgens het OM dat T. niet bang was bepaalde verzoeken van zijn neef te weigeren. Als er werkelijk zo veel onder druk was gezet, was dergelijke werkweigering heel gevaarlijk voor hem geweest, aldus het OM.

Ook het verhaal van Ridouan Taghi zelf, die zei dat hij zijn neef alleen gebruikte voor een spel met het OM en de media, noemde het OM "aperte nonsens". Volgens de officier van justitie kwam Taghi met dat verhaal omdat hij "geen kant meer op kon".

T. werd op 8 oktober vorig jaar opgepakt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Enkele maanden daarvoor was bij justitie de verdenking ontstaan dat T. zijn positie als advocaat misbruikte.

Daarom werd hij afgeluisterd, ook binnen de EBI. T. had vanaf maart vorig jaar toegang tot de EBI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl