Twee Nederlanders aangehouden in Dubai: 'Vormden kartel met Taghi'
In Dubai zijn twee Nederlanders aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel. Dat meldt het OM, dat gevraagd had om de aanhouding van de twee.
De aangehouden verdachten zijn Edin G. en Zouhair B., melden verschillende media. Voor hen allebei wordt aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverzoek gedaan.
Zouhair B. is 37 jaar en heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Edin G. is een 40-jarige Nederlander met ook de Bosnische nationaliteit.
Het onderzoek naar de twee mannen is begonnen met ontsleutelde berichten van Sky-cryptofoons, toestellen die speciaal geprepareerd zijn om veilig te communiceren.
Leidende rol
B. wordt door het OM Rotterdam vervolgd vanwege de invoer van duizenden kilo's cocaïne in Nederland in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, corruptie en het bezit van vuurwapens.
G. wordt verdacht van de invoer van omvangrijke partijen cocaïne, maar ook van (het voorbereiden van) de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine.
De grondstoffen zijn via de haven van Antwerpen naar een bedrijf in Nederland vervoerd. Volgens het OM hebben de twee mannen allebei een leidende rol gespeeld bij de invoer van drugs.
200 miljoen euro aan cocaïne
Edin G. groeide op in Breda. Hij werd jaren geleden al door de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA genoemd als een grote drugshandelaar, die aan het hoofd zou staan van een Bosnische misdaadorganisatie.
Met inmiddels ook aangehouden kopstukken van Ierse en Italiaanse drugsbendes zou hij in Dubai een kartel hebben gevormd. Volgens de DEA zat ook Ridouan Taghi daar aan tafel.
Ook Zouhair B. wordt beschouwd als een grote speler binnen de groep. Het OM verdenkt hem ervan bijna 3000 kilo cocaïne te hebben gesmokkeld naar Nederland, met een straatwaarde van meer dan 200 miljoen euro. Hij werd sinds dit voorjaar door de politie gezocht.
Operation Desert Light
De aanhouding van de twee is onderdeel van een door Europol gecoördineerde internationale operatie waarbij politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, de VAE en VS betrokken zijn.
Hierbij is samengewerkt met de politie in Dubai. In Nederland wordt het opsporingsonderzoek uitgevoerd door de Landelijke Recherche en de Regionale Recherche Rotterdam van de Nationale Politie.
Europol maakte een video van de operatie met de naam 'Operation Desert Light':
Europol meldt dat in totaal 49 verdachten zijn aangehouden. Die vormden volgens de internationale opsporingsorganisatie een zogenaamd 'superkartel' dat ongeveer een derde van de cocaïnehandel in Europa beheerste.
Dubai wordt al langer gezien als een toevluchtsoord voor drugscriminelen. Ook Ridouan Taghi, een van de twee hoofdverdachten in het Marengo-proces, werd daar aangehouden.
De chef van de recherche in Dubai zei eerder dat Nederland nauwelijks een rol had gespeeld bij de opsporing van Taghi. "Natuurlijk is er wel informatie uitgewisseld, maar tijdens het onderzoek was er nauwelijks samenwerking met Nederland", zei hij tegen Nieuwsuur.