Ridouan Taghi: 'Heb mijn neef gebruikt voor spel met media en OM'
Youssef T. maakt geen deel uit van een criminele organisatie en is gebruikt als een pion om het Openbaar Ministerie en de media te bespelen. Dat heeft Ridouan Taghi verklaard in de strafzaak tegen zijn neef en voormalig advocaat. "Ik heb hem meegesleurd in wat er is gebeurd. Dat kan ik helaas niet terugdraaien. Hij is hier slachtoffer van geworden."
In een tien pagina's tellende verklaring waarvan een deel in de rechtszaal werd voorgelezen ontkent Taghi het over concrete ontsnappingspogingen te hebben gehad met zijn neef. Op vragen van de rechtbank verduidelijkte hij die verklaringen. "Het was een test. Op 8 oktober hebben ze me eindelijk gepakt. Al die tijd wist ik al dat ze meeluisterden, maar grepen ze niet in."
Taghi zei alleen te fantaseren over ontsnappen. "Ik denk niet dat er een gevangene bestaat die daar niet over fantaseert. Zelfs een vogel wil uit een kooi, en het is in Nederland ook niet strafbaar als je zonder geweld ontsnapt. (...) Maar er is nooit sprake geweest van plannen voor een gewelddadige uitbraak. Alleen woorden."
In de verklaring stelt Taghi ook dat hij door het OM en in de media als een soort monster wordt neergezet. Daarbij zouden er onjuiste en belastende berichten over hem worden verspreid. "Ik heb helemaal geen bemoeienis gehad bij de moorden op De Vries, Wiersum of de broer van de kroongetuige. En ook niets met de dreiging richting Amalia. Toch wordt dat steeds beweerd."
De boel deëscaleren
Youssef T. wordt ervan verdacht zijn neef te hebben geholpen om diens criminele activiteiten voort te zetten vanuit de gevangenis. Hij zou informatie van Taghi hebben doorgespeeld aan de buitenwereld. Het OM toonde eerder beelden waarin te zien was hoe Taghi en zijn advocaat tijdens bezoeken van T. aan de gevangenis boodschappen opschreven en de notities naar elkaar omhoog hielden.
Eerder verklaarde T. voor de rechtbank dat hij inderdaad boodschappen uit de gevangenis naar buiten heeft doorgegeven, maar ook dat hij een mogelijk ontsnappingsplan van zijn neef probeerde te vertragen en voorkomen. "Het enige waar ik mee bezig was, was de boel deëscaleren. Je bent heel voorzichtig met wat je zegt. Je probeert een beetje te rekken", zei hij eerder dit jaar.
Expres desinfomatie gedeeld
Taghi klopte voor zijn verdediging bij zijn neef aan omdat het in zijn eigen woorden "bijna onmogelijk" was om in Nederland een advocaat te vinden voor zijn mediazaken. "Ze waren afgeschrikt, durfden niet voor me op te treden. Ik meende me te herinneren dat mijn neef Youssef advocaat was, had hem al twintig jaar niet meer gezien, en heb hem gevraagd voor me op te treden in die mediazaken en voor mijn medische situatie. Geen enkele arts wilde me onderzoeken voor een second opinion."
Taghi zei dat hij zijn neef daarna gebruikte om erachter te komen hoe de gesprekken in de gevangenis werden afgeluisterd en doorgespeeld aan het OM en de media. "Ik gaf hem onduidelijke informatie en ook desinformatie. Zoals de namen van vier personeelsleden van de EBI en dat de stroomvoorziening moest worden uitgeschakeld. Zo wist ik dat er werd meegelezen. Vrij snel daarna draaide de EBI opeens op noodstroom."
Over de verklaring van Youssef dat hij dit allemaal niet uit vrije wil deed, zei Taghi het volgende: "Ik kan niet reageren op Youssefs gevoel. Kan me voorstellen dat hij geïntimideerd is geweest door mij, na al die verhalen. Misschien dat dat het is?"
Rechten geschonden
Dat spel liep een beetje uit de hand, zei Taghi verder. "Ik ging expres dingen zeggen en ging kijken wat daarvan naar buiten zou komen. Dat is het spelletje zoals het ging. Dat is een beetje uit de hand gelopen. Actie-reactie. Ik hoefde maar wat te zeggen en ik zag het terug. Dan werd er weer wat aangescherpt bijvoorbeeld. De Privé en Weekend schrijven meer waarheid dan het OM."
Taghi zei de gevolgen voor zijn neef te betreuren. "Het ergste vind ik het voor Youssef. Ik zit toch al vast. Heb al amper communicatie. Maar voor hem vind ik het erg. Youssef is een supergoed, correct persoon. Eerlijk, naïef. Daar kan ik niets negatiefs over zeggen. Ik heb hem meegesleurd in wat er is gebeurd. Dat kan ik helaas niet terugdraaien. Hij is hier slachtoffer van geworden. Het was mijn spel met de media."
Taghi vertelde juist te wíllen dat er werd ingegrepen. "Zo kreeg ik de bevestiging dat ik werd opgenomen. Ik wilde bewijs dat ze mijn rechten schenden. Dat wetten worden gebroken. Ik zit vast in een rechtsstaat maar ik heb daar kennelijk zelf geen recht op."
De zaak tegen Youssef T. gaat in december verder.