NOS NieuwsAangepast

OM toont beelden uit EBI van 'doortrapte' communicatie tussen Taghi en advocaat

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtszaal beelden laten zien van de geheime gesprekken tussen advocaat Youssef T. en zijn neef en cliënt Ridouan Taghi. De twee communiceerden stiekem in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, volgens het OM over een ontsnapping.

Met een 20 minuten durende presentatie wilde het OM aantonen dat de twee "op een doortrapte manier" boodschappen doorgaven. Op de beelden was te zien hoe de twee notities maakten en naar elkaar omhoog hielden. Ook maakten ze gebaren, zoals van een pistool en schietgebaren. De advocaat hield ook regelmatig zijn iPad omhoog om berichten te laten lezen.

In januari maakte het OM al bekend dat Taghi en zijn advocaat drie verschillende ontsnappingsscenario's bespraken. Een van die scenario's zou een aanval op de EBI zijn geweest.

Youssef T. vond dat een groot risico, bleek vandaag uit de beelden. Op een notitie aan zijn neef schreef hij: "Ik wil me niet bemoeien maar de pro's moeten echte pro's zijn. Echte navy's, niet gasten die overval plegen. Anders beter ff wachten."

Op de beelden was ook Ridouan Taghi te zien, die onder andere schreef dat zijn vermoedelijke bevrijders zoveel mogelijk informatie moesten verzamelen, drones hadden, moesten toeslaan als het slecht weer was en olie op de weg dienden te gooien. Youssef T. maakte hier weer foto's van met zijn iPad.

Cliënt heeft geen zin in een showproces.

Yassine Bouchikhi

De politie begon vroeg in 2021 een onderzoek, omdat er toen al aanwijzingen waren over een mogelijke uitbraak. Twee zonen van Taghi zouden samen met een inmiddels aangehouden Italiaanse crimineel hebben gesproken over een aanslag op de EBI met wapens en explosieven.

Later kwam Youssef T. in beeld als schakel tussen Taghi en de buitenwereld. Hij werd oktober vorig jaar aangehouden tijdens een van zijn vele bezoekjes aan de EBI.

De advocaten van Youssef T. voelden zich overvallen door het filmpje van het OM. Het was vanochtend reden voor T. om in de cel te blijven en niet in de rechtszaal te verschijnen. "Cliënt heeft geen zin in een showproces", zei zijn advocaat Yassine Bouchikhi. "Het OM probeert er een trial by media van te maken."

Zij wilden nu niet op de beelden reageren. De advocaten gaan eerst al het opgenomen materiaal bekijken, omdat volgens hen mogelijk belangrijke context verloren is gegaan. De rechtbank zei dat het netjes was geweest als het OM de beelden van tevoren had verstrekt, zodat de advocaten van Youssef T. zich er op hadden kunnen voorbereiden. Toch mocht het OM de presentatie wel laten zien.

Verschoningsrecht

Vandaag was de tweede zitting in de zaak tegen Youssef T., die onder andere wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM was hij volledig op de hoogte van de voorbereidingen voor een uitbraak. De advocaat heeft eerder gezegd dat hij niet uit vrije wil handelde.

Ridouan Taghi is zelf ook verdachte in deze zaak, maar wordt vooralsnog niet vervolgd. Volgens het OM weigert hij om aan een verhoor mee te werken.

Er wordt nog onderzocht in hoeverre Youssef T. zich kan beroepen op zijn verschoningsrecht. Dat recht houdt in dat correspondentie tussen advocaat en cliënt vertrouwelijk is. In dit geval moet bepaald worden of dat ook geldt voor Youssef T. en zijn neef, en wat het Openbaar Ministerie daarvan mag gebruiken en wat niet.

De zaak gaat volgende week verder. Youssef T. blijft voorlopig vast zitten.

De Extra Beveiligde Inrichting in Vught: de gevangenis waar nog nooit iemand uit is ontsnapt. Maar zulke plannen worden vermoedelijk wel gemaakt, onder andere door Ridouan Taghi, wordt gevreesd. Wat speelt er binnen en buiten de muren van deze gevangenis? NOS op 3 legt het uit:

De gevangenis waaruit (nog) niemand ontsnapte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl