NOS Nieuws

Drugsbaas Imperiale, met banden met Taghi, gaat praten met Italiaanse justitie

De Italiaanse drugsbaas Raffaele Imperiale, die vorig jaar werd opgepakt, werkt samen met de Italiaanse justitie in de hoop op strafvermindering. Imperiale heeft banden met Ridouan Taghi; ze zouden samen een drugskartel hebben geleid. Als hij gaat praten, levert dat mogelijk interessante informatie op voor de Nederlandse justitie.

Imperiale werd vorig jaar gearresteerd in Dubai. Hij heeft banden met Nederland; hij nam in 1996 een coffeeshop in Amsterdam over en zou daarmee contacten hebben opgebouwd in het criminele circuit. Ook is hij hier bekend omdat in 2016 in zijn villa twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh werden gevonden. Hij was lid van de Napolitaanse maffia, de Camorra.

Imperiale vormde volgens justitie samen met Taghi en Rico R. de spil in een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel, liquidaties en witwassen, schrijft De Telegraaf. Tegen Taghi werd eerder dit jaar levenslang geëist. R. werd veroordeeld tot elf jaar cel.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA heeft Imperiale berouw getoond en wil hij nu praten. Het Napolitaanse Stylo24 spreekt van een "aardbeving voor de Camorra" nu Imperiale heeft besloten samen te werken met justitie.

Imperiale werd in 2017 al veroordeeld wegens drugshandel en witwassen. Toen getuigde hij in ruil voor strafvermindering. Een gevangenisstraf zat hij nooit uit, omdat hij in de Verenigde Arabische Emiraten verbleef. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Italië. Na onderhandelingen werd hij vorig jaar toch uitgeleverd aan Italië.

Belang voor Nederland

Een woordvoerder van het Landelijk Parket in Nederland wil tegenover de NOS niet zeggen of er contact is geweest met justitie in Italië over mogelijk interessante informatie voor Nederlandse strafzaken. Ook zegt het Parket niks over banden van Imperiale met Taghi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl