NOS SportAangepast

Zilver voor Schouten op WK kortebaan, Steenbergen en estafetteploegen pakken brons

Knappe zilveren medaille voor Schouten op WK kortebaan

Zwemster Tes Schouten heeft bij de WK kortebaan in Melbourne een zilveren medaille veroverd op de 100 meter schoolslag. De 21-jarige Schouten was niet snel weg, maar deelde haar race goed in en wist in de laatste meters flink wat plekken op te schuiven.

Schouten tikte uiteindelijk aan als derde, maar omdat de Letse Ruta Meilutyte zo gedreven was om te winnen dat ze een keerpunt niet goed nam, werd zij gediskwalificeerd van haar tweede plek. Daarmee ging de tweede plaats van de wereldrecordhoudster naar Schouten, die de Amerikaanse Lily King naar het goud zag zwemmen.

Met een tijd van 1.03,90 zwom Schouten ook het Nederlands record van Moniek Nijhuis uit 2014 uit de boeken. Bij het WK in Doha zwom Nijhuis toen naar een tijd van 1.03,96.

Brons voor Steenbergen op de 100 meter vrij

Marrit Steenbergen zorgde eerder op de dag voor het eerste Nederlandse succes dit WK. De 22-jarige zwemster tikte op de 100 meter vrije slag als derde aan in de finale en legde daarmee beslag op het brons.

In de halve finales van woensdag waren er drie vrouwen nog sneller dan Steenbergen. De Australische Emma McKeon en haar landgenote Madison Wilson en de Hongkongse Siobhan Haughey. In de finale van donderdag was Steenbergen sneller dan Wilson, maar moest ze vijfvoudig olympisch kampioen McKeon en Haughey voor laten gaan.

Met een tijd van 51,25 seconden dook Steenbergen ruim onder haar persoonlijke record van 51,85 dat ze in de halve finale zwom. Ze had al twee keer brons op een WK kortebaan, maar dit is haar eerste individuele medaille.

Estafetteploegen pakken brons

De Nederlandse estafetteploegen op de 4x50 meter vrije slag pakten ook de bronzen medaille. Bij de vrouwen leken Kim Busch, Maaike de Waard, Kira Toussaint en Valerie van Roon lange tijd buiten de boot te vallen in de finale, maar op de laatste meters zwom Van Roon het Zweedse team alsnog voorbij.

Bij de mannen lagen Kenzo Simons, Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg en Thom de Boer de gehele race op een medailleplek. Uiteindelijk was het De Boer, die een dag eerder met een vroege start nog zorgde voor diskwalificatie van Oranje bij de gemengde estafette, die het brons veiligstelde.

De Nederlandse estafettezwemmers

Later op de dag liet Steenbergen zien prima in vorm te zijn door zich als veruit de snelste van het veld te plaatsen voor de finale van de 100 meter wisselslag. Met een tijd van 57,65 was ze 0,4 seconden sneller dan de Zweedse Louise Hansson.

Dat was niet het enige hoogtepunt van Steenbergens race, want met haar tijd zwom ze het oudste Nederlands record uit de boeken. In 2009 kwam Hinkelien Schreuder tot 57,74.

Maaike de Waard plaatste zich in Melbourne voor de finale van de 50 meter rugslag. Met een tijd van 26,02 seconden ging ze als zevende door naar de finale, die vrijdag op het programma staat.

Kira Toussaint, houdster van het Nederlands record met 25,60, plaatste zich niet. De Amstelveense tikte aan in 26,17 en zette daarmee de tiende tijd neer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl