Steenbergen als wereldtopper naar WK kortebaan: 'Spannend om zo te denken'
Marrit Steenbergen werd ooit bestempeld als de nieuwe Ranomi Kromowidjojo, maar blessureleed en mentale problemen vormden een obstakel op haar weg naar zwemsucces.
Aan veerkracht echter geen gebrek bij de 22-jarige Steenbergen, die nu toch echt aan de deur van de wereldtop rammelt. Als onderdeel van meerdere estafetteploegen kreeg ze al gouden EK-medailles omgehangen, maar haar grote doorbraak kwam bij de EK van afgelopen zomer in Rome.
Daar mocht ze vier keer op het hoogste treetje van het podium plaatsnemen, twee keer met een estafetteploeg en twee keer in haar eentje. Op de 100 en de 200 meter vrije slag was ze de snelste. Daarnaast pakte ze ook nog zilver op de 200 meter wisselslag.
'Dicht bij de wereldtop'
Richting de WK kortebaan deze week in Melbourne beseft Steenbergen dat ze zich nu met de wereldtop kan meten. "Dat is wel een vet idee", lacht ze. "Ik zit er wel echt heel dicht bij, maar ik vind het een beetje spannend om zo te denken."
Steenbergen is naar eigen zeggen "even lekker bijgekomen" afgelopen zomer, toen ze drie weken achtereen afstand had genomen van het zwembad. Dat was volgens haar lang genoeg. "Drie weken is voor een zwemmer al best wel wat. Je verliest best snel het watergevoel."
Waar de specialiste op de vrije slag in het verleden sukkelde met blessures, staat haar trainer Patrick Pearson nu te kijken van welke trainingsintensiteit ze aankan. "We hebben weken van zestig kilometer of meer gezwommen, drie weken achter elkaar ook. Dat heeft me echt wel verbaasd, ja", beaamt Pearson.
Dat er fysiek geen twijfels zijn, merkte Steenbergen zelf al bij de EK in Rome. "Ik ben blij dat ik er op de EK goed doorheen ben gekomen en dat ik eigenlijk niet verzwakte. Dat geeft aan dat het wel goed zit."
Kortebaan anders dan langebaan
Nu maakt Steenbergen zich op voor de WK kortebaan. Volgens bondscoach Mark Faber is kortebaan "een ander spelletje" dan langebaan.
Faber tempert daarom de hoge verwachtingen. "Marrit is echt goed op de langebaan, vergeleken met de kortebaan. Ze kan de kortebaan ook, hoor", haast hij zich te zeggen. "Maar op de langebaan ligt, denk ik, wel iets meer haar kwaliteit."
"Het is een hele goede testcase voor haar om te zien of ze ook op de kortebaan de volgende stap kan zetten."
Steenbergen zelf ziet ook voordelen bij de kortebaan, waarbij er wordt gezwommen in een 25-meterbad in plaats van een 50-meterbad en er dus vaker keerpunten zijn. "Ik ben wel goed in onderwaterfases, dus als die gewoon goed lopen en de keerpunten lopen lekker, dan is dat ook wel weer in mijn voordeel."
"Doelstelling is om te kijken of ze weer finales kan halen en daarmee ook haar persoonlijke records kan aanvallen", aldus trainer Pearson. En een medaille is dan mooi meegenomen. "Want het gaat echt wel hard, hoor."
De focus van Steenbergen ligt op drie individuele afstanden: de 100 en 200 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. "Als alles goed gaat, zit je dan al op negen keer racen en daar komen nog estafettes bij."
Steenbergen moet al op de openingsdag van de WK aan de bak. Dan staat de 200 meter wisselslag op het programma in Melbourne.