NOS Sport

Schouten in topvorm voor WK kortebaan: ook record op 100 meter schoolslag

Zwemster Tes Schouten heeft er bij de Rotterdam Qualifcation Meet geen twijfel over laten bestaan: ze is klaar voor de WK kortebaan, die van 13 tot en met 18 december plaatsvinden in Melbourne.

Op de slotdag van het toernooi verbeterde ze het Nederlands record op de 100 meter schoolslag met 0,49 seconde.

Schouten zwemt naar Nederlands record en winst op 100 meter schoolslag

Nadat ze eerder in Rotterdam al tot twee keer toe het Nederlands record op de 200 meter schoolslag had verbeterd, snelde Schouten ook op de 100 meter naar een toptijd. Met 1.06,09 was ze niet alleen ruim sneller dan de concurrentie, ook was ze voor de tweede keer op de dag sneller dan haar eigen Nederlands record.

In de series had ze het record namelijk al aangescherpt van 1.06,88 naar 1.06,58.

'Zet je benen aan'

"Ik weet niet zo goed wat ik dacht", verklaarde Schouten direct na haar race. "Ik dacht alleen maar: zet je benen aan, je kan het."

Het zwemtoernooi in Rotterdam is een van de kwalificatiewedstrijden voor de WK langebaan komende zomer in Fukuoka (Japan). Schouten had die limiet al binnen.

Ook Maaike de Waard, Arno Kamminga en Marrit Steenbergen lieten zien in vorm te zijn. De Waard zwom naar de winst op de 50 meter vlinderslag. Ze tikte aan na 25,64 en was daarmee 0,86 seconde sneller dan nummer twee Roos Vanotterdijk.

De Waard zwemt met overmacht naar zege op 50 meter vlinderslag

Kamminga, die de WK kortebaan laat schieten vanwege gezondheidsproblemen eerder dit jaar, zwom op de 100 meter schoolslag naar de zege. Hij was met 58,90 ruim sneller dan nummer twee Caspar Corbeau (1.00,09).

"Ik heb echt genoten", lachte Kamminga na zijn winnende race. "Dit is weer echt racen. Dat ik dit doe met eigenlijk pas vier weekjes serieus trainen, is een fijne opsteker."

We spraken Kamminga nadat het besluit was genomen dat hij niet naar de WK kortebaan zou gaan:

Kamminga laat WK kortebaan schieten: 'Maar mijn sportershart wil heel graag'

Steenbergen toonde ook aan in vorm te zijn. Ze won bij de Rotterdam Qualifcation Meet al de 200 en 100 meter vrije slag en voegde daar op de slotdag nog de zege op de 50 meter vrije slag aan toe.

Met 24,89 was ze 0,21 seconde sneller dan landgenote Kim Busch.

Zijderveld terug

De paralympisch atleten streden in Rotterdam om tickets voor de WK in Manchester komende zomer. Chantalle Zijderveld liet zien weer helemaal terug te zijn. Ze won de 100 meter schoolslag voor Lisa Kruger.

Zijderveld had al een WK-ticket binnen en zwom zondag met 1.14,65 opnieuw sneller dan de limiet. De 22-jarige zwemster stopte na de Paralympische Spelen van Tokio, maar keerde veertien maanden later terug in het water.

Para-atlete Zijderveld snelste op 100 meter schoolslag in Rotterdam

Zijderveld, die haar rechterhand mist, werd in september 2021 paralympisch kampioene op de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag. Daarnaast haalde ze ook nog twee keer zilver en één keer brons in Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl