NOS SportAangepast

Nederlandse estafetteteams raken wereldrecords kwijt bij WK kortebaan

Diskwalificatie estafettezwemmers in WK-finale, VS wint in wereldrecord

Bij de WK kortebaanzwemmen in Melbourne zijn twee Nederlandse estafetteploegen hun wereldrecord kwijtgeraakt.

Op de 4x50 meter gemengde estafette eindigde Oranje als derde, maar na afloop volgde diskwalificatie. De wereldtitel werd een prooi voor de Verenigde Staten, die Nederland het wereldrecord ontfutselde.

Later op de dag moest Nederland ook het wereldrecord op de 4x200 meter vrije slag bij de vrouwen afstaan aan Australië. Oranje eindigde als vierde.

De Australische zwemsters pakten het wereldrecord op de 4x200 meter

Nederland was titelverdediger op de gemengde 4x50 meter, maar vanwege de afwezigheid van Arno Kamminga werd prolongatie al een lastig verhaal.

Diskwalificatie Nederland

Nadat Kira Toussaint, Caspar Corbeau en Maaike de Waard hadden gezwommen, lag Oranje op plek zeven. Thom de Boer stoomde op naar het brons, maar hij was iets te snel van het startblok gegaan waardoor Nederland gediskwalificeerd werd.

Met Ryan Murphy, Nic Fink, Kate Douglass en Torri Huske zwom Amerika naar een tijd van 1.35,15, meer dan een seconde sneller dan het oude wereldrecord van Nederland (1.36,18). Italië pakte het zilver in een nieuw Europees record, dat Nederland dus ook kwijt raakte (1.36,01).

Omdat nummer vier Duitsland ook werd gediskwalificeerd, sprong Canada van plek vijf naar het brons.

De Amerikaanse estafettezwemmers zwommen een wereldrecord op de 4x50 meter

In de finale van de 4x200 meter vrije slag voor vrouwen ging een ontketend Canada furieus van start en lag het lange tijd op schema om het wereldrecord van Nederland uit 2014 uit de boeken te zwemmen.

Uiteindelijk was het Australië dat onderdoor kwam en met 7.30,87 bijna twee seconden sneller was dan de toptijd van Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal (7.32,85).

Vorig jaar had Nederland bij de WK geen ploeg op dit nummer, maar met Tessa Vermeulen, Marrit Steenbergen, Silke Holkenborg en Imani de Jong zwom het een zeer verdienstelijke race. Na de beurt van Steenbergen zat Oranje zelfs even dicht op een medaille. Het viertal eindigde uiteindelijk achter Canada, Australië en de VS als vierde.

Steenbergen naar finale 100 vrij, Schouten ook door

Steenbergen bereikte eerder op de dag de finale van de 100 meter vrije slag. Met een tijd van 51,85 ging ze als vierde door op het koninginnennummer.

De 22-jarige Steenbergen bleef met haar tijd 0,07 seconde onder haar persoonlijk record, maar was nog wel ver verwijderd van de snelste tijd. Die kwam met 51,28 op naam van de Australische olympisch kampioene Emma McKeon.

Marrit Steenbergen in Melbourne

Tes Schouten eindigde als derde in haar halve finale op de 100 meter schoolslag. In de twee halve finales waren alleen Lily King (VS), Ruta Meilutyte (Lit) en Reona Aoki (Jap) sneller dan Schouten waardoor ook zij als vierde doorging naar de finale, die donderdagochtend wordt gezwommen. Met 1.04,31 dook ze ver onder haar persoonlijk record. Vorige week zette ze dat in Rotterdam nog op 1.06,09.

Bij de mannen slaagde Caspar Corbeau er niet in om de finale van dezelfde afstand te halen. De 21-jarige geboren Amerikaan kwam in de halve finales met 57,73 niet verder dan de dertiende plaats.

Toussaint zevende op 100 rug

Kira Toussaint speelde geen rol van betekenis in de finale van de 100 meter rugslag. De Nederlands recordhoudster op alle afstanden tikte als zevende aan in een tijd van 56,41. Daarmee bleef ze ver verwijderd van haar persoonlijk record (55,17).

De Australische Kaylee McKeown legde met 55,49 beslag op het goud, voor haar landgenote Molli O'Callaghan (55,62). De Amerikaanse Claire Curzan en de Canadese Ingrid Wilm werden beiden in een tijd van 55,74 derde.

In de finale van de 50 meter vlinderslag eindigde Maaike de Waard als zevende. Met 24,98 bleef ze maar 0,06 verwijderd van haar persoonlijk record. De 26-jarige De Waard heeft al negen medailles (5x zilver, 4x brons) van WK's kortebaan in haar prijzenkast, maar een individuele plak zat er nog niet bij.

Dat lukte ook nu niet, al had ze met een betere aantik nog wel een paar plekken kunnen winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl