Twee keer Nederlands record, maar geen WK-medaille voor Steenbergen
Marrit Steenbergen heeft op de openingsdag van de WK kortebaan in Melbourne twee keer het Nederlands record op de 200 meter wisselslag verbeterd. Een podiumplaats leverde dat niet op. In de finale tikte ze als vierde aan. Ook met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag greep ze naast de medailles.
In de series was de 22-jarige Steenbergen, die deze zomer op de EK langebaan zilver veroverde, met 2.06,01 al ruim een halve seconde sneller dan het oude record van Femke Heemskerk uit 2014.
En in de finale deed Steenbergen daar nog een flinke schep bovenop. Ze snelde naar 2.04,94 en scherpte zo het record nog verder aan. Tot een podiumplaats leidde dat niet, omdat Kate Douglass, Alex Walsh (beiden uit Amerika) en de Australische Kaylee McKeown sneller waren.
Doelstelling
Voorafgaand aan het toernooi in Australië vertelde Patrick Pearson, de trainer van Steenbergen, dat de doelstelling was om finales te halen en persoonlijke records aan te vallen. En een medaille is dan mooi meegenomen. "Want het gaat echt wel hard, hoor", loofde Pearson de concurrentie.
De focus van Steenbergen ligt verder op de 100 en 200 meter vrije slag. "Als alles goed gaat, zit je dan al op negen keer racen en daar komen nog estafettes bij."
En met een van de estafetteploegen, dook ze op de openingsdag ook al het water in. Steenbergen wist zich samen met Kim Busch, Valerie van Roon en Kira Toussaint te plaatsen voor de finale van de 4x100 meter vrije slag. In de finale konden de vier zich echter niet mengen in de strijd om de medailles.
Wereldrecord Australië
Nederland zette met 3.29,59 de vijfde tijd neer. Op de Australische ploeg stond geen maat in de finale. Met 3.25,43 werd het wereldrecord, dat Nederland in 2014 had neergezet, fors verbeterd. Achter Australië pakten de Verenigde Staten en Canada respectievelijk zilver en brons.
In aanloop naar de WK kortebaan maakten we onderstaande reportage met Marrit Steenbergen.
Ook de Nederlandse mannenploeg op de 4x100 meter vrije slag kwam er niet aan te pas. Stan Pijnenburg, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Thom de Boer zetten in de finale met 3.08,84 de achtste tijd neer.
In die finale werd eveneens een wereldrecord gezwommen. De Italianen tikten aan in 3.02,75 en waren daarmee ruim sneller dan de 3.03,03 van de Verenigde Staten in 2018.
Ook finaleplaats De Waard
Maaike de Waard plaatste zich op de 50 meter vlinderslag ook voor de finale. De 26-jarige Nederlandse klokte in de halve finales 24,96, de vierde tijd in totaal.
Op de 100 meter rugslag greep De Waard naast een finaleplaats. Toussaint zwom zich er op die afstand ternauwernood wel tussen. Met 56,54 zette de rugslagspecialiste in de halve finales de achtste tijd neer.