Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Van der Poel in hoger beroep vrijgesproken na Australisch hotelincident

Mathieu van der Poel is in hoger beroep vrijgesproken voor zijn aanvaring in september met twee tienermeisjes in zijn hotel de nacht voorafgaand aan de WK wielrennen op de weg in Australië.

De 27-jarige Nederlander was in hoger beroep gegaan, nadat hem twee boetes van in totaal iets meer dan duizend euro waren opgelegd. Ook mocht hij drie jaar het land niet in. Die straffen zijn nu van tafel geveegd.

Het incident

Het incident in het hotel gebeurde nadat meisjes van dertien en veertien jaar lawaai hadden gemaakt op de gang en op de deur van Van der Poel hadden geklopt. Hij raakte daardoor gefrustreerd omdat hij niet kon slapen vlak voor zijn deelname aan het WK.

Eén meisje duwde hij in hun kamer tegen de muur aan en het andere meisje duwde hij naar beneden waardoor ze haar arm bezeerde. Dat Van der Poel als profwielrenner een belangrijke wedstrijd voor de boeg had, was voor de rechtbank destijds geen verzachtende omstandigheid.

Van der Poel heeft spijt van hotelincident: 'Had het anders moeten aanpakken'

In het hoger beroep werd er iets anders tegen de zaak aangekeken. De rechter die dinsdag in Sydney het vonnis vernietigde, noemde het gedrag van de twee meisjes "irritant", viel te lezen in The Daily Telegraph.

Hoewel de acties van Van der Poel als "storend" werden ervaren, was er sprake van een "significant niveau van provocatie". Ook had de rechter het over "dwaas gedrag van kinderen waar geen toezicht op werd gehouden".

Verder stelde hij dat Van der Poel indirect al een forse straf had gekregen. Hij bedoelde daarmee dat Van der Poel zich al snel terug moest trekken uit de wegwedstrijd in Wollongong na een slapeloze nacht en het feit dat hij volop negatief in de publiciteit stond na de gebeurtenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl