NOS WielrennenAangepast

Van der Poel beboet voor hotelincident in Sydney

Wielrenner Mathieu van der Poel is in Australië veroordeeld voor de confrontatie met twee meisjes in een hotel in Sydney. De rechter gaf hem een boete van duizend dollar omdat hij een van de meisjes een duw heeft gegeven en vijfhonderd dollar voor het incident met het andere meisje. Dat is omgerekend in totaal iets meer dan duizend euro.

Van der Poel bracht de nacht van zaterdag op zondag in de cel door na het incident met de meisjes van 13 en 14 jaar. Dat deed hij omdat ze lawaai maakten en herhaaldelijk op zijn deur klopten. Hij raakte daardoor gefrustreerd omdat hij niet kon slapen vlak voor zijn deelname aan het WK.

Een meisje duwde hij tegen een muur aan en het andere meisje duwde hij naar beneden waardoor ze haar arm bezeerde. Dat Van der Poel als profwielrenner een belangrijke wedstrijd voor de boeg had, was voor de rechtbank geen verzachtende omstandigheid.

Advocaat Van der Poel: 'Hij voelt zich alsof hij land en team heeft teleurgesteld'

De rechter rekende het Van der Poel ook zwaar aan dat hij het recht in eigen hand nam. Volgens de rechter had hij dat niet mogen doen, maar had hij de beveiliging van het hotel moeten bellen. "Velen van ons zouden hetzelfde doen. Onder druk om te presteren. En iedereen maakt fouten", voerde Van der Poels advocaat Michael Bowe op in zijn verdediging.

"Zijn partner was in tranen en hijzelf was zeer teleurgesteld met het resultaat", zegt de advocaat over de gang van zaken in de rechtszaal. "Hij vertelde mij dat het voor hem voelt alsof hij zijn land en zijn team heeft teleurgesteld."

In beroep tegen uitspraak

De rechtszaak tegen de wielrenner zou eigenlijk dinsdag plaatsvinden, maar omdat hij vandaag terug naar huis vliegt, werd de agenda van de rechtbank aangepast. Van der Poels advocaat had daarover een verzoek ingediend. "Hij kan het land verlaten. Hij moet zijn paspoort krijgen. Niets houdt hem tegen terug te keren naar Europa."

Door de veroordeling loopt Van der Poel het risico dat hij drie jaar lang Australië niet in mag.

De raadsman zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak en hoopt op vrijspraak van de renner. Van der Poel wilde na afloop van de rechtszaak geen reactie geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl