NOS Wielrennen

'Nog altijd te weinig communicatie tussen opgepakte Van der Poel en KNWU'

"Het lijkt alsof er nog steeds te weinig wordt gecommuniceerd tussen Mathieu van der Poel en de KNWU. We hebben dat vorig jaar ook gezien tijdens de Olympische Spelen, toen ging het over het plankje."

Volgens NOS-wielercommentator Stef Clement staat het voorval rond Van der Poel in de Australische WK-nacht, waarin hij na een hotelincident werd opgepakt en in de cel belandde, niet op zichzelf.

Uit de hand gelopen

Van der Poel besloot niet de teamleiding, incluis bondscoach Koos Moerenhout, in te lichten toen er op zijn hotelgang lawaai werd gemaakt door twee tienermeisjes, maar ging zelf verhaal halen. Dat liep uit de hand, waarna hotelpersoneel de politie belde. Pas later kreeg Moerenhout bericht van zijn kopman.

"Mathieu komt ermee op het moment dat het kwaad al is geschied. Als wij het weten, dan regelen we iets", aldus het veelzeggende commentaar van Moerenhout.

'Nog altijd te weinig communicatie tussen Van der Poel en KNWU'

Van der Poel verbleef, in tegenstelling tot de rest van de ploeg, niet op dezelfde verdieping van het hotel. Bovendien was zijn vriendin bij hem.

Moerenhout: "Mathieu arriveerde hier en was verkouden. Hij zou eerst bij Jan Maas op de kamer liggen, maar we besloten dat niet te doen. Dan krijg je een andere kamer en toevallig was dat op een andere verdieping. Of het wenselijk is dat een renner bij zijn vriendin slaapt? Daar kun je nu van alles van vinden."

Bondscoach niet mee naar politiebureau

Niet de bondscoach, maar manager en vertrouwenspersoon Christoph Roodhooft van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck gaf in eerste instantie een verklaring en begeleidde Van der Poel naar het politiebureau. "Nee, ik ben niet mee geweest naar het bureau. Dat had te veel tijd gekost", reageerde Moerenhout.

"Ik begrijp de irritatie bij Koos wel", zegt Clement. "Mathieu heeft de KNWU en Moerenhout niet de kans gegeven om hem te helpen. Alleen, dit is wel een deel van zijn werk. Als het dan verkeerd gaat, dan lijkt het inderdaad dat Van der Poel bepaalde privileges heeft. En dan zal daar kritiek op komen."

Bizar

Ploeggenoten Pascal Eenkhoorn en Bauke Mollema namen allebei het woord 'bizar' in de mond over het incident.

"Vijf minuten voor de start vertelde Mathieu het en ik dacht: hij zit ons gewoon in de zeik te nemen. Wij hebben er niks van meegekregen, ook vanochtend bij het ontbijt niet. Als het niet was uitgelekt, dan hadden we het denk ik niet geweten voor de koers", vertelde Eenkhoorn.

Mollema en Eenkhoorn geloofden Van der Poel eerst niet: 'Zit ons in de zeik te nemen'

Mollema stond eveneens perplex toen Van der Poel in de camper het woord nam. "Ik dacht aan een geintje, maar het bleek al snel serieus te zijn. We hadden een plan om met hem mee te doen voor de medailles. Als je dan zo'n nacht hebt, dan zit dat er natuurlijk niet meer in."

"We hebben de andere renners bewust pas kort voor de start ingelicht", verklaarde Moerenhout. "Het is toch een situatie waarvan je liever niet hebt dat die op straat ligt. Ook dat is een keuze geweest die je kunt betwisten en dat zal ook gebeuren. Mathieu wilde het toch nog proberen. Dan ga je ervoor. Maar hij zei ook dat hij er lichamelijk en mentaal doorheen zat. Begrijpelijk."

Van der Poel, die na alle heisa al vroeg afstapte in de wegwedstrijd, moet zich dinsdag nogmaals melden en kan tot dan Australië niet uit.

Opnieuw in verlegenheid

Het is niet de eerste keer dat de nationale wielerploeg op grote toernooien in verlegenheid wordt gebracht. Kersvers wereldkampioene Annemiek van Vleuten kreeg gisteren na afloop van haar gouden race boetes wegens te hoge sokken en een verkeerde outfit.

Vorig jaar tijdens de Spelen won de Oostenrijkse amateur Anna Kiesenhofer de wegwedstrijd na een inschattingsfout van de vrouwenploeg. Van Vleuten dacht in Tokio gewonnen te hebben en kwam zelfs juichend over de streep.

En bij het mountainbiken ontstond er een 'plankjesgate', na de harde val van Van der Poel, die zijn gouden olympische droom zo uiteen zag spatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl