Mathieu van der Poel komt nog redelijk goed weg na deze val
NOS WielrennenAangepast

Geen breuken bij Van der Poel: 'Mathieu dacht dat het plankje er nog lag'

Mathieu van der Poel is weer terug in zijn hotel na onderzoek in het ziekenhuis. Hij heeft volgens bondscoach Gerben de Knegt geen botbreuken opgelopen aan zijn val in de olympische mountainbikerace. Op een CT-scan en een röntgenfoto zijn geen breuken te zien, maar hij "beweegt wel wat stram", aldus De Knegt.

Maar wat ging er mis? Dat was de vraag na de olympische mountainbikerace in Izu City, ten zuidwesten van Tokio. Na tien minuten vloog de Nederlander een rotsblok af, landde verkeerd op zijn voorwiel en vloog van zijn fiets.

Verkenning

Van der Poel vervolgde aanvankelijk zijn weg nog wel, maar stapte na een uur toch af. Anderhalf uur later, terwijl hij onderweg was naar het ziekenhuis vanwege zijn heupklachten, gaf Van der Poel zelf opheldering via zijn Twitter-account.

"Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald." Het plankje wordt er vaak voor de veiligheid neergezet als mountainbikers gaan verkennen. Mocht de sprong de eerste keer mislukken, is er nog een plankje ter ondersteuning.

Bondscoach Gerben de Knegt zag de val zelf niet gebeuren, maar vreesde er kort na de race al voor. "Het lijkt erop alsof hij dacht dat het plankje er nog was. Waarom hij dat dacht? Weet ik niet. Hij heeft meer rondjes verkend dan ooit de afgelopen dagen. Wel tien of twaalf. Hij was ook echt wel fris."

De winnaar van het olympisch goud, Thomas Pidcock, ook een rivaal van Van der Poel op de weg en in het veld, zat achter de Nederlander toen het gebeurde. Hij zag meteen wat hij fout deed. "Onze coach zei tegen ons dat het weggehaald zou worden voor de wedstrijd en dat wist Mathieu blijkbaar niet."

'Nee, ik rol van dat plankje af'

De Knegt stelt dat het wel besproken was met Van der Poel. Dat zegt ook Milan Vader, die als tiende finishte in de wedstrijd. "Het is misschien hard om te zeggen, maar we hebben het daar tijdens de lunch vandaag nog over gehad. Mathieu zei: goh iedereen springt daar. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Hij zei nee, ik rol van dat plankje af. Toen heb ik gezegd dat ze dat plankje bij het testevent in 2019 weg hadden gehaald voor de wedstrijd."

Vader hoorde dat het misging. "Ik wist dat Mathieu een paar plekken achter me zat. Ik zag dat dat plankje weg was en een paar tellen later hoorde ik het publiek schreeuwen en toen wist ik al hoe laat het was."

'Ogen dicht'

Van der Poel gaat er even later nog een keer op in via zijn Instagram-account. "Mensen dichtbij mij weten hoe hard ik hiervoor heb gewerkt en hoe graag ik dit (olympisch goud, red.) wilde. Ik zou het parcours met mijn ogen dicht kunnen fietsen, maar ik wist niet dat ze de plank weg zouden halen op de wedstrijddag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl