NOS WielrennenAangepast

Evenepoel pakt met overmacht WK-titel, geen succes Oranje na Van der Poel-ophef

Evenepoel soleert naar WK-titel in het Australische Wollongong

Remco Evenepoel heeft de wegwedstrijd bij de WK wielrennen in zijn voordeel beslist. De 22-jarige Belg, eerder deze maand winnaar van de Vuelta, kwam in het Australische Wollongong na 266,9 kilometer solo over de meet.

Christophe Laporte pakte in de sprint van het samengesmolten peloton zilver, voor Michael Matthews. Bauke Mollema was met de 25ste plek de beste Nederlander.

Kopman Mathieu van der Poel was vroeg in de wedstrijd afgestapt, nadat hij de nacht op het politiebureau had doorgebracht vanwege een incident met twee luidruchtige tienermeisjes in zijn hotel. De rest van de ploeg hoorde pas vlak voor de start wat er gebeurd was.

Opvolger Gilbert

De laatste keer dat een Belg de wegwedstrijd bij de mannen won, was in 2012. Toen bleek Philippe Gilbert in het Nederlandse Valkenburg de beste.

Bekijk in de carrousel hieronder twee interviews uit het Belgische kamp. Met winnaar Remco Evenepoel en Wout van Aert.

Met nog 75 kilometer voor de boeg ging de koers in de hoogste versnelling. De Fransman Quentin Pacher ging op de pedalen staan en het peloton viel direct in een aantal stukken uiteen.

Eenkhoorn alert

Evenepoel zat in de voorste groep en had twee landgenoten mee. Ook toppers als Jai Hindley, Romain Bardet en Loetsenko zaten mee. Pascal Eenkhoorn was de enige Nederlander die alert was na alle ophef over Van der Poel. Favorieten als Wout van Aert en Tadej Pogacar hadden de slag gemist.

De groep-Evenepoel sloot snel aan bij de kopgroep. Even leek het peloton terug te kunnen komen, het gat slonk tot een minuut, maar niemand slaagde erin de achtervolging in goede banen te leiden.

Bekijk in de carrousel hieronder interviews uit het Nederlandse kamp. Met Pascal Eenkhoorn, bondscoach Koos Moerenhout, Bauke Mollema en Taco van der Hoorn.

Op 35 kilometer van de finish sprong Eenkhoorn weg uit de kopgroep. De Nederlander werd weer gegrepen en de volgende jump bleek de beslissende. Evenepoel demarreerde en alleen Loetsenko kon nog volgen.

Op de voorlaatste beklimming van Mount Pleasant (1,1 kilometer met een stijgingspercentage van 7,7%) liet de Belg de Kazach staan en op de grote versnelling reed de winnaar van de Vuelta naar het goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl