Beeld uit finale EK zaalhockey
NOS Sport

Zaalhockeysters weer geen Europees kampioen, Duitsland wint nipt

De Nederlandse hockeysters hebben op het EK indoor in Hamburg de finale van gastland Duitsland verloren. Oranje ging met 5-4 ten onder. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman met 2-1. Het is de derde verloren Europese finale op rij voor de Oranjevrouwen.

Nederland kende een bliksemstart nadat Lieke van Wijk in de eerste minuut meteen een strafcorner had benut. Duitsland drong Oranje daarna terug en kwam via Pia Maertens op gelijke hoogte. Lang konden de Duitse vrouwen echter niet genieten van de gelijkmaker.

Bekijk de openingsgoal van Lieke van Wijk:

Doelvrouw Alexandra Heerbaart hield ondanks een spervuur aan Duitse schoten haar doel schoon en uit een counter sloeg Nederland toe. Pam Imhof zette Oranje opnieuw op voorsprong. Met kunst en vliegwerk hield Nederland die score tot de rust vast.

In de tweede helft namen de Duitse hockeysters andermaal het initiatief. Spits Maertens maakte gelijk en pushte Duitsland na een fout van Tessa Clasener op voorsprong. Donja Zwinkels bracht Oranje na een solo weer op gelijke hoogte, maar via twee goals van Lisa Altenburg liep Duitsland uit naar 5-3.

Bekijk de 5-3 van Lisa Altenburg:

In een hectische slotfase deed Zwinkels Nederland hopen (5-4), maar ondanks een strafcorner in de slotseconde werd de comeback niet voltooid. Weer geen Europese titel voor de Oranjevrouwen, die in 2016 voor het laatst kampioen werden. Voor Duitsland was het de zestiende Europese titel in de zaal.

Oekraïne viert brons

De vorige finale van Nederland, in 2020, ging verloren in en tegen Belarus. Dat land is, net als Rusland, door de Europese hockeybond uitgesloten van internationale toernooien vanwege de Russische inval in Oekraïne.

De Oekraïense vrouwen pakten het brons door Oostenrijk met 1-0 te verslaan. Oksana Ponomarenko maakte de winnende goal. Het team van het door de oorlog geteisterde land werd uitbundig toegejuicht door het publiek in Hamburg.

  • World Sport Pics
    Oekraïne viert het brons
  • World Sport Pics
    De Nederlandse vrouwen met de zilveren plak
  • World Sport Pics
    De Duitse vrouwen vieren de titel

De Nederlandse hockeymannen speelden zaterdagochtend met 5-5 gelijk tegen Zwitserland en wonnen zaterdagavond hun laatste groepswedstrijd met 7-4 van koploper en wereldkampioen Oostenrijk. Dat was echter te weinig om de finale te bereiken.

Voor een finaleplaats was een zege met zes doelpunten verschil vereist. Nu ging Duitsland, dat met 9-1 van Tsjechië won, op doelsaldo als nummer twee door. Oostenrijk was al zeker van een plek in de eindstrijd, die zondag om 14.00 uur gespeeld wordt. Nederland speelt om 12.30 uur om het brons tegen Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl