Jeroen Hertzberger EK zaalhockey Hamburg
NOS SportAangepast

Hertzberger, gepasseerd voor WK hockey, wél de zaal in voor EK: 'Doe alles voor Oranje'

  • Jonna ter Veer

    Redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    Redacteur NOS Sport

Toen deze zomer bekend werd dat Robert Tigges de bondscoach van de zaalhockeyers werd, stuurde Jeroen Hertzberger hem een appje: 'Van harte gefeliciteerd. Als je nog een spits zoekt...'

Beide mannen schelen maar twee jaar en kennen elkaar goed uit hun tijd bij Rotterdam en uit de zaal vroeger. "Jeroen bedoelde het als grapje, maar ik nam het serieus", zegt Tigges.

Zo kwam het dat de 36-jarige topscorer uit de veldcompetitie, die door bondscoach Jeroen Delmée niet werd geselecteerd voor het WK veldhockey in India, zijn technische hoogstandjes zal showen bij het EK in Hamburg. "Ik doe alles voor Oranje", zegt Hertzberger. "Uitkomen voor Nederland is het mooiste wat er is."

En daar doet en laat de Rotterdammer alles voor.

De aanvaller bijt zich vast in alles wat hij pakken kan. Hij trainde op vrijwillige basis elke dag van de zomervakantie door. Weet precies hoeveel eiwitten hij elke dag moet binnenkrijgen. "Ik ben er heilig van overtuigd dat 90 procent van de tophockeyers niet goed eet en drinkt voor de training."

Is dit EK een manier om bij Delmée in de picture te blijven voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024? "Nee joh, nul komma nul. Zaalhockey is een heel andere sport, het is niet dat Delmée dan denkt: goh, misschien dat hij op het veld ook wat kan."

Bikkelhard

De tophockeyer accepteert dat hij niet bij de WK-selectie zit, al is het ook bikkelhard, omdat zijn leeftijd bij de afwijzing meespeelde: "Je kan jongere spelers selecteren, maar qua blessures is dat een gok. Ik ben 36, topfit en gezegend met een blessurevrij lichaam. Het is maar wat je liever hebt."

Jeroen Hertzberger EK zaalhockey Hamburg

Hertzberger gelooft heilig in de 'mamba mentality', naar het boek van de overleden basketballegende Kobe Bryant. "Hij was van mening dat je lichaam zo veel meer aankan dan je denkt. Ook als je benen verzuren, als je spierpijn hebt: doe méér niet minder. Het is stampen en stapelen, dan ga je vanzelf de concurrentie voorbij. Je mindset is het allerbelangrijkste, daarmee win je."

Hij dankt zijn inzichten mede aan Bryant, zegt hij, zoals zijn trainingsethiek. "Je traint 95 procent van de tijd, dan gaat het er niet om dat je simpelweg komt opdagen. Het gaat erom dat je er alles uithaalt. Je moet de handdoek maximaal uitwringen."

Dat doe je niet alleen met je spieren, maar vooral met je hoofd. "Elke goeie keuze, in voeding, slaap en mindset, zorgt voor een stap dichter bij je doel. Slechte keuzes betekent dweilen met de kraan open."

Voor zaalbondscoach Tigges was deze ijzeren discipline de reden om Hertzberger bij zijn jonge ploeg van voornamelijk half-twintigers te halen. Ook al heeft hij de afgelopen twee jaar geen zaaltoernooi gespeeld. "Jeroen stimuleert jonge spelers om het maximale uit zichzelf te halen. Hij is een grote inspirator voor dit team."

Tussen de balken door het vuur

De Rotterdamse hockeyer wil dit EK van een team, waarin hij haast niemand kent, een hechte club maken die elke seconden tussen de balken voor elkaar door het vuur wil gaan. Zelf heeft de specialist van de lobjes en liftjes ook een uitdaging, want in de zaal mag de bal niet hoog van de grond worden gespeeld, tenzij in de cirkel.

Hertzberger: 'Wil graag nog voor Oranje spelen'

Zaalhockey is, zegt Hertzberger, de ultieme uitdaging tussen tactiek en techniek. "Ik train nu op andere passeerbewegingen. Ik zal creatiever moeten spelen, met een ander ritme." Meer mamba, zou je haast zeggen.

Of hij er net als op het veld ook veel ballen in gaat rammen? Hij denkt van wel. "Ik heb een neusje voor de goal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl