Stefan Westenbroek
NOS Schaatsen

Talent Westenbroek terug op het ijs met bredere schoen en nog zonder verwachtingen

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport

Hij had zich de eerste maanden van het schaatsseizoen anders voorgesteld. Als snelste Nederlander op de 500 meter kwalificeerde Stefan Westenbroek zich eind oktober voor de wereldbekercyclus, maar hij kon er nog geen meter in rijden.

Een week na het kwalificatietoernooi kreeg Westenbroek tijdens een krachttraining een halter op de grote teen van zijn linkervoet. De klap veroorzaakte een breuk die schaatsen een paar weken onmogelijk maakte.

"Ik kan nu alles weer en bij het schaatsen heb ik er geen last van. Dat vond ik het allerbelangrijkste, pijnvrij kunnen rijden."

Bredere schoen

De wereldbekers in Stavanger en Heerenveen gingen aan hem voorbij, maar dankzij een aangepaste schoen is Westenbroek weer schaatsfit. Zaterdag rijdt hij de 500 meter in Calgary, bij de derde wereldbeker van de winter.

"Mijn teen was heel dik, dus we hebben wat aan mijn schoen gedaan. Aan de voorkant is hij wat breder geworden, maar daar merk ik eigenlijk niks van."

Bekijk hieronder in de carrousel het programma van de wereldbeker:

De 20-jarige Westenbroek is bezig aan zijn tweede seizoen bij Reggeborgh. Vorig jaar reed hij al eens twee 500 meters in de wereldbeker, eveneens in Calgary. Zijn startplaats had hij toen nog te danken aan de afmelding van andere Nederlandse rijders, met het oog op de Olympische Spelen.

Dit seizoen heeft Westenbroek zijn wereldbekerticket helemaal zelf verdiend. Al op de eerste dag van oktober toonde hij zijn vorm, door bij het NK voor clubs de eerste 34'er van zijn carrière te rijden.

Zijn 34,94 was de snelste seizoenstijd van een Nederlander aan de vooravond van het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker. Daar verbeterde hij zijn eigen toptijd tot 34,87 en bleef hij alle concurrenten voor.

Olympiërs Merijn Scheperkamp en Hein Otterspeer en ook viervoudig Nederlands kampioen Dai Dai N'tab kwamen niet aan Westenbroeks tijd. Maar laten zien wat hij internationaal waard is, dat lukte niet, door die halter.

"Ik heb het er de eerste dagen wel moeilijk mee gehad. Je kan niks en het doet pijn. En je denkt: hoe lang gaat dit duren?"

Bekijk hieronder een reportage met Westenbroek, kort na het trainingsongeluk:

Westenbroek ziet Stavanger in rook opgaan door gebroken teen: 'Baal hier enorm van'

"Ik ben wel fit gebleven, maar niet op de schaats. Na een paar dagen kon ik alweer krachttraining doen en fietsen. In de week van de wereldbeker Heerenveen heb ik weer geschaatst."

"Dat ging best oké, maar we hebben besloten om rustig aan te doen. Ik hoef niet mee te doen om '35-hoog' te schaatsen. Ik denk dat dat de goede beslissing is geweest, zodat ik nu fit mee kan doen."

Toch naar alle wedstrijden gekeken

"Ik heb alles wel gezien, maar dat was wel moeilijk, want je wil er zelf ook graag staan." In Heerenveen pakte Scheperkamp wereldbekerbrons in 34,69, een kleine twee tienden onder de tijd van Westenbroek. De gedachte 'wat als ik daar had kunnen rijden' spookte echter niet door zijn hoofd.

"Ik was op het kwalificatietoernooi sneller, maar dat zegt niet dat je twee, drie weken erna ook sneller bent. Merijn rijdt 34,6, dat heb ik ook nog nooit gereden. Het is gewoon knap van hem."

Bekijk hieronder in de carrousel de wereldbekerselectie voor komend weekeinde:

Dat ook jonge talenten als Isabel Gevelt en Joep Wennemars, zijn maatje van de Overijsselse Stokvisdennen, hun eerste wereldbekermedaille al op zak hebben, maakt Westenbroek niet extra gretig.

"Hartstikke mooi natuurlijk, maar het geeft mij geen garantie. Als je een keer uitblinkt, betekent dat niet dat je het de volgende keer weer doet."

'Verwacht er niet al te veel van'

Waartoe hij dit weekeinde in staat is, weet Westenbroek niet. "Ik verwacht er eigenlijk niet al te veel van. Ik weet niet hoe ik me nu op dit moment voel."

De wereldbekers in Calgary, dit weekeinde en volgende week, zijn voor Westenbroek vooral een opmaat naar de NK afstanden, begin februari. Daar kan hij zich plaatsen voor de WK afstanden. "Op de NK wil ik gewoon goed zijn."

Omdat hij nog geen wereldbeker heeft gereden, zal Westenbroek moeten starten in de B-groep. "Ik ben tevreden als het technisch een goede rit was. Als ik het op het ijs laat ik zien, zullen de tijden vanzelf weer komen. Ik moet niet overhaast worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl