ANP
NOS Schaatsen

KNSB wijst herstelde Verbij aan voor 1.000 meter bij wereldbeker Calgary

Kai Verbij is door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB aangewezen voor de wereldbekerwedstrijden in Calgary, eind volgende week. Verbij zal in Canada de 1.000 meter rijden.

Eind oktober raakte Verbij tijdens het kwalificatietoernooi in Heerenveen geblesseerd aan zijn lies. Kort na de start op de 500 meter staakte hij zijn race, een dag later liet hij de 1.000 meter, zijn favoriete afstand, schieten.

Tweevoudig wereldkampioen

Daardoor miste Verbij de eerste twee wereldbekerwedstrijden, maar de schaatsbond geeft hem "op basis van prestaties in het recente verleden" een aanwijsplaats. Verbij werd in 2019 en 2021 wereldkampioen op de 1.000 meter.

Twee weken na het kwalificatietoernooi trainde Verbij alweer op het ijs, inmiddels is hij ook alweer aangesloten bij de gezamenlijke trainingen van zijn ploeg Jumbo-Visma.

Bekijk hieronder de reactie van Verbij na het oplopen van zijn blessure:

Verbij: 'Na een paar passen schoot het er in'

Kjeld Nuis heeft net als voor de wereldbeker in Heerenveen opnieuw een aanwijsplaats gekregen voor de 1.500 meter, de afstand waarop hij in februari zijn olympische titel prolongeerde.

Nuis kampte net als Verbij met een liesblessure. In Thialf veroverde hij het zilver bij zijn eerste wereldbekeroptreden van het seizoen.

Op de 500 meter kan Stefan Westenbroek voor het eerst deze winter in actie komen in de wereldbekercyclus. Westenbroek was de snelste Nederlander op het kwalificatietoernooi, maar brak een week later zijn teen.

Bekijk hieronder de hele selectie voor de eerste wereldbeker in Calgary:

 • NOS
  De WB-selectie voor de 500m
 • NOS
  De WB-selectie voor de 1.000m
 • NOS
  De WB-selectie voor de 1.500m
 • NOS
  De WB-selectie voor de 3.000m en de 5.000m

Vergeleken met de eerste twee wereldbekerweekeinden heeft de KNSB ook Jordy van Workum en Marcel Bosker een aanwijsplaats gegeven op de 1.500 meter, om Nederland van het maximaal aantal rijders (drie) te verzekeren op de EK allround in januari.

Welke schaatsers in actie komen op de ploegenachtervolging en de massastart wordt later bekendgemaakt door bondscoach Rintje Ritsma.

Twee wereldbekers in Canada

In december staan er twee wereldbekers in Calgary op het programma. De dinsdag gepresenteerde selectie is voor de wereldbeker van 9 tot en met 11 december. Wie er een week later, in het weekeinde van 16 tot en met 18 december, op het ijs staan, maakt de KNSB later bekend.

Bekijk in onderstaande carrousel het programma van de eerste wereldbeker in Calgary:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl