NOS SchaatsenAangepast

Howe troeft op 1.500 meter Nuis en Krol af, die wel tekenen van herstel geven

Howe troeft op 1.500 meter Nuis en Krol af, die wel tekenen van herstel geven

Op stroef Noors ijs liet Connor Howe het vorige week al zien, op snel Fries ijs kwam het er zondag echt uit. De Canadees won de 1.500 meter op de laatste dag van het wereldbekerweekend in Heerenveen. Howe was sneller dan Kjeld Nuis en Thomas Krol, die lieten zien dat het met de vorm steeds beter gaat.

Howe kon in zijn race op de laatste kruising optimaal profiteren van zijn tegenstander Ning Zhongyan. De winnende 1.43,38 van de Canadees was de vijfde tijd ooit gereden in Thialf.

Nuis heeft weinig wedstrijdritme en Krol is behoorlijk uit vorm, maar beide mannen persten er in de eerste en tweede rit van de 1.500 meter wel een 1.43,64 en 1.43,83 uit. Het was genoeg voor het zilver en brons.

Bekijk hieronder de reactie van Kjeld Nuis na de 1.500 meter.

Geplaagde Nuis kan weer juichen over niveau: 'Blij met zilver, dat voelt als goud'

Nuis, die in Heerenveen zijn eerste wereldbeker van dit seizoen schaatste, lijkt weinig meters nodig te hebben om warm te draaien. Op de 1.000 meter werd de wereldrecordhouder vrijdag zevende. Twee dagen later reed de regerend olympisch kampioen na een voor zijn doen voorzichtige opening (23,9) gevolgd door prima ronden met weinig verval direct naar het podium.

"Connor had wel een heel mooie kruising na 1.100 meter en het is altijd makkelijk praten achteraf, maar als ik zo'n ritje had gehad, had ik die gouden plak om mijn nek", zei Nuis achteraf.

Bij Krol gaat het nog niet vanzelf dit seizoen. Een zestiende plek op de 1.500 meter vorige week in Stavanger, een vijfde op de kilometer vrijdag in Heerenveen. Zondag liet Krol een flink teken van herstel zien. 1.43,83 is een opsteker voor de wereldkampioen.

De Nederlandse mannen konden vorige week niet mee in het internationale schaatsmijlgeweld, toen Jordan Stolz niets heel liet van de concurrenten. Na een harde val vrijdag op de 1.000 meter in Thialf wilde de 18-jarige Amerikaan nog wel wat laten zien, zei zijn coach gisteren. Hij faalde: Stolz eindigde als negende (1.44,27).

Roest versus de Noren

Patrick Roest zal ongetwijfeld lekker geslapen hebben na zijn indrukwekkende baanrecord op de 5.000 meter. Nog geen etmaal later bleek Roest nog behoorlijk wat van die snelheid in de benen te hebben: 1.44,11.

Let met het EK en WK allround in gedachten nog even op de jonge Noorse buffels Sander Eitrem en Hallgeir Engebråten. Zaterdagmiddag joegen ze nog Roest op de vijf kilometer op, zondag reden ze beiden een verdienstelijke 1.44,2.

In Thialf reden de mannen en de vrouwen dit weekend de eerste races van dit wereldbekerseizoen op het niet-olympische onderdeel de teamsprint. Het onderdeel waarbij drie schaatsers drie ronden rijden en waar iedere ronde een rijder afhaakt. De vrouwen wonnen zaterdag goud, de mannen grepen zondag net naast de eerste plek.

Hein Otterspeer, Joep Wennemars en Merijn Scheperkamp verschenen aan de start tegen Duitsland. Met Scheperkamp als gangmaker, Otterspeer als motor in de tweede volle ronde en Wennemars als afmaker had de Nederlandse ploeg een sterke opstelling.

Ning nekt Nederlanders

Bij enkele misslagen in het begin van Wennemars leek het even mis te gaan, maar alsnog racete het drietal naar de snelste tijd (1.19,82) op dat moment. Sneller dan de Amerikanen die de rappe Stolz als afmaker hadden en derde werden in 1.19,90.

In gedachten stonden de Nederlandse schaatsers al met het goud om de nek, toen bleek dat China in de laatste rit 0,6 seconde achterstand had bij de bel voor hun laatste ronde. De vijfde tussentijd. Een ronde later had China (1.19,55) toch het goud, omdat Zhongyan Ning een tandje had bijgeschakeld als slotrijder.

Met het zilver op de teamsprint beëindigde Nederland het wereldbekerweekend in Heerenveen. Op 9, 10 en 11 december is het wereldbekerschaatsen terug, als de schaatsers neerstrijken in Calgary.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl